29 / 03 / 2024

Kadir Topbaş Selimpaşa İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’ni inceledi!

Kadir Topbaş Selimpaşa İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’ni inceledi!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, basın mensupları ve milletvekilleri ile birlikte Selimpaşa İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’ni gezerek çalışmaları yerinde inceledi. Topbaş, “Marmara Denizi’ne bir damla atıksu akmayacak” dedi.




İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, basın mensupları ve milletvekilleri ile birlikte yapımına başlanan Selimpaşa İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’ni gezerek çalışmaları yerinde inceledi.


Proje ve çalışmalar hakkında İSKİ Genel Müdürü Dursun Atilla Altay’dan bilgi alan Başkan Kadir Topbaş, bölgede yapımı devam eden Silivri, Selimpaşa ve Çanta İleri Biyolojik Arıtma Tesisleri tamamlandığında Marmara sahillerinin çok daha sağlıklı olacağını belirterek, şöyle konuştu;


“Birileri kirletti biz temizliyoruz”


“Yaptığımız bu tesisler devreye girdiği zaman buradaki sahillerde artık güvenle sağlık içerisinde gerçek anlamda mavi bayraklı sahiller ortaya çıkacak. Bu sahillerde kimse denize girmekten endişe etmeyecek. Vatandaşlarımıza bu güzelliği yaşatıyoruz. Burada yapılan çalışmada Selimpaşa’nın tünelleri denizden 8 metre derinde bulunuyor. Bu üç arıtma tesisi için toplam 22 kilometrelik tünel yapıldı. Bu kolektörler sayesinde Marmara Denizi’ne İstanbul’dan bir damla atıksu gitmeyecek. Bütün havzadaki atıksular toplanarak dev tünellerle ileri biyolojik arıtma tesislerine aktarılacak. Arıtılan sular bahçe sulamada ve sanayide kullanılabilecek kaliteye gelecek. İhtiyaç olmadığında da derin deşarjla Marmara Denizi’nin ilerisine akıtılacak.”


“Eskiden İSKİ dereleri açık kanal kabul etmişlerdi. Yani bir dere geçiyorsa işletmelerinizi fabrikalarınızı oraya yapabilirsiniz demektir” diyen Başkan Topbaş, “Bu dereleri boca edebilirsiniz demektir. Birileri bu dereleri kirletti biz bunları temizliyoruz. Maalesef her şeyde böyle yani bunu söylerken birilerini karalamak için değil. Bunlar bir vizyon meselesi, bir geleceği görme meselesidir” dedi.


“Barajlar doluyken yapalım ki laf etmesinler!..


Konuşmasında daha önce açıkladığı denizden içme suyu temin edilmesiyle ilgili çalışmalara da değinen Kadir Topbaş, “Çalışmalarını biz şimdi yapalım ki bu teknoloji bir model ülkemize gelsin. Hem üniversitelerimiz eğitim yapsın, teknik adamlar yetiştirsinler. Yarın gerekirse bir başka vilayet içinde bu teknoloji bilinir olsun. Biz bu çalışmaları İstanbul’un barajları doluyken yapalım ki başkaları laf etmesin. ‘Vay su bitiyor o yüzden yapıyorlar’ demesinler. Çünkü, maalesef korku üzerine siyaset yapıyorlar. Çok şükür rabbim bize rahmetini verdi, bugün barajlarımız dolu su sıkıntımız yok” ifadelerini kullandı.


Marmara Denizi’ni kurtaracak projeler…


Selimpaşa İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi: Günlük 70 bin metreküp atıksu arıtma kapasitesiyle inşa edilen 300 bin kişi kapasiteli tesis Selimpaşa, Celaliye, Kumburgaz, Kavaklı ve Ortaköy’e hizmet verecek.


Toplam 22 kilometrelik Celaliye-Kumburgaz Tüneli, Selimpaşa Tüneli, Selimpaşa Batı Tüneli ve Kocadere Kolektörü ile atıksular Selimpaşa İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’ne aktarılacak. 1600 milimetre çapındaki 1693metre uzunluğundaki derin deşarjın da 565 metresi tamamlandı.


Kırlangıçdere, Kocadere, Güvercinderesi, Kurbalıdere, Yeldeğirmeni, Soğukçeşme, Kamiloba Ve Ayazma derelerinde toplam 7,2 kilometre uzunluğunda dere ıslahı yapıldı. Ayrıca, Selimpaşa havzasında 1,5 kilometre dere ıslahı ile 20 kilometre atıksu kolektörü ve 80 kilometre atıksu şebekesi yapılması planlandı.


Silivri İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi: 36 bin 500 metreküp/gün kapasiteli ve 146 bin nüfusa hizmet verecek. Silivri ilçe merkezi ile Fener Köyü, Ali Paşa, Gazitepe, Mimarsinan, Piri Mehmet Paşa, Yeni, Fatih, Alibey ve Cumhuriyet Mahallelerine hizmet verecek.


Atıksu, Fener Köyü, Alipaşa ve Gazitepe kolektörlerinden toplanacak, Silivri Atıksu Tüneli vasıtasıyla arıta tesisine ulaştırılarak arıtılacak. Proje kapsamında Silivri havzasında 113 kilometre atıksu kolektörü ve şebeke hattı yapıldı. 1400 metre çapında ve 1904 metre uzunluğundaki derin deşarj tünelinin 180 metresi tamamlandı. Ayrıca 20 kilometre atıksu kolektörü ve 80 atıksu şebekesi daha yapılması planlanıyor. Yapılan Boğluca Deresi ıslahı tamamlanacak.


Çanta İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi: Silivri’ye hizmet verecek tesis günlük 52 bin metreküp kapasiteli ve 250 bin kişi kapasiteli. Çanta Deresi vasıtasıyla bölgeden Marmara Denizi’ne atıksu girişi son bulacak. Silivri batı kısım ve Çanta doğu kısımda toplanan atıksu, Çanta Atıksu Tüneli ile arıtma tesisine ulaştırılacak.


Proje kapsamında Semizkumlar’da 5 kilometre atıksu kolektörü ve 18 kilometre atıksu şebeke hattı yapıldı. 1200 milimetre çapında ve 1667 metre uzunluğundaki deniz deşarj tünelinin 870 metresi tamamlandı. 7,5 kilometre atıksu tüneli, 20 kilometre atıksu kolektörü ve 65 kilometre atıksu şebekesi daha yapılması planlanıyor.





İBB


Geri Dön