26 / 04 / 2024

Kadir Topbaş: Tüp tünel projesi bir sürpriz gibi hizmete girecek!

Kadir Topbaş: Tüp tünel projesi bir sürpriz gibi hizmete girecek!

Unkapanı Köprüsü ’ nün kaldırılarak trafiğin deniz altından tünelle sağlanacağını daha önce açıklayan Topbaş, "Tünel bir sürpriz gibi hizmete girecek. İstanbulluların ruhu duymadan tamamlanacak" dedi...



Unkapanı Köprüsü’nün kaldırılarak trafiğin deniz altından tünelle sağlanacağını daha önce açıklayan Topbaş, "Tünel bir sürpriz gibi hizmete girecek. İstanbulluların ruhu duymadan tamamlanacak" dedi.


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "ustalık dönemi" projesi olarak nitelendirdiği Unkapanı Köprüsü'nün kaldırılması ve yakınında Unkapanı-Kasımpaşa arasında batırma tüp tünel projesinin son inşaat teknikleri kullanılarak gerçekleşeceğini söyledi. Tüp tünelin gündelik yaşamda sıkıntı yaratmadan tamamlanması için her türlü bilimsel hazırlıkların yapıldığını belirten Topbaş, “Tünel İstanbul’da adeta bir sürpriz gibi hizmete girecek. Ne toz-toprak kaldırılacak ne de trafik sıkışıklığı yaratılacak. İstanbulları ruhu bile duymadan tamamlanarak ulaşımı rahatlatacak” dedi 


SİLUET İDDİASINA YANIT 


Haliç Metro Köprüsü’nün uzun yıllar “silueti bozacak” itirazlarıyla geciktiğini ve bunun İstanbul ulaşımında birçok sıkıntılar yaşattığını kaydeden Topbaş şöyle devam etti: “Şimdi tarihi özelliği bulunmayan Unkapanı Köprüsü’nü kaldırıyoruz. Bu köprünün dubaları sık sık su alıyor, onarıyoruz batmasın diye büyük enerji ve kaynak harcıyoruz. Ayrıca, Haliç'in akıntısını kesiyor. İşte biz bu köprünün yerine denizin altından geçen bir tüp tünel yapıyoruz. Bu çirkin köprü kalkacak. Siluet tartışmalarına bu projeye yanıt verilmiş olacak.” 


TARİH ORTAYA ÇIKACAK 


Topbaş, köprünün kalkmasıyla bazı tarihi eserlerinde ortaya çıkacağını da belirterek şunları kaydetti:  "Mimar Sinan'ın büyük eseri Sokullu Camii köprü nedeniyle bulunduğu yerde adeta sıkışmış. Bu tarihi yapı tekrar hayat bulacak. Bununla birlikte yine orada yer alan Saliha Sultan Çeşmesi de tekrar gün yüzüne çıkacak. Fatih döneminde yapılan Haliç Tersanesi'nin kapısı olması gereken yerde değil. Bu kapı da tarihi yerine alınacak. Perşembe Pazarı’yla ilgili de çalışmalarımız sürüyor. Bölge yeniden ihya olacak, İstanbul'a yakışır hale gelecek."



Şenol Demirci/ Akşam Gazetesi 


Geri Dön