19 / 04 / 2024

Kadir Topbaş, Validebağ Korusu için ne dedi?

Kadir Topbaş, Validebağ Korusu için ne dedi?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Validebağ Korusu'nda yapılmak istenen cami projesi için ne dedi? Kadir Topbaş Validebağ Korusu cami inşaatı için ne dedi? İşte Kadir Topbaş'ın Validebağ Korusu açıklamaları..



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş: “Validebağ Korusu denince sanki bu koruyla ilgili bir müdahale var. Burayla ilgili farklı uygulama yapılacak gibi algının ortaya çıkmasından rahatsız olduğumu ifade etmek istiyorum. İBB olarak geçmişten bize gelen bu tarz önemli yerleri korumayı, İstanbulluların kullanımına açmaya çalışıyoruz.”


Kadir Topbaş'ın Karaman Ermenek maden ocağındaki arama kurtarma faaliyetleriyle ilgili açıklaması için tıklayın!


Üsküdar’da Validebağ Korusu’nun hemen yanında bulunan ve mülkiyeti Üsküdar Belediyesi’ne ait olan bin 200 metrekarelik alanla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Tadilatının iptali ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin karar, İstanbul 7. İdare Mahkemesi tarafından, itiraz yolu açık olmak üzere oybirliğiyle reddedildi. İlgili mahkemenin 28.10.2014 tarihli oybirliğiyle alınan kararı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş Saraçhane’deki Başkanlık Sarayı’nda basın mensuplarıyla paylaştı.


Saraçhane Başkanlık Sarayı’nda yapılan basın toplantısına İBB Genel Sekteri Hayri Baraçlı ve Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’de katıldı. 


Kadir Topbaş'ın İGDAŞ özelleştirmesi hakkındaki açıklamaları için tıklayın!


Validebağ Korusu ile ilgili olarak konuşan Başkan Kadir Topbaş, Validebağ Korusu’na dair ortaya atılan iddialardan rahatsız olduğunu söyledi. Başkan Topbaş açıklamasına şöyle devam etti: “Büyükşehir Belediyesi olarak geçmişten günümüze gelen bu tür yerler konusunda hassas davranıyoruz. Bu tarz önemli yerleri korumayı, İstanbulluların kullanımına açmaya çalışıyoruz. Bunun en güzel örneklerinden biri Emirgan Korusu, Yıldız Parkı, Göztepe Parkı. Bu tarz önemli nefes alma alanlarını yaşatma çalışmalarımız var. Maltepe dolgu alanı, Yenikapı dolgu alanı da yeni kazanımlarımız. Var olanları kaybetme değil, iyileştirmeye çalışıyoruz. Çırpıcı Çayırı da bunlardan bir tanesi.”


Cami polemiği


Başkan Topbaş Validebağ Korusu ile birlikte ‘Cami Polemiği’nin başladığını ve bunun rahatsız edici bir durum olduğunu kaydederek, “Böyle bir mabet konusunda destek verenler vermeyenler konusunda toplumda bir ayrışmanın ortaya getirilmesi de gerçekten rahatsız edici” diye konuştu.


Başkan Topbaş, bu tür tartışmaların amacının dışına kasıtlı olarak çıkarıldığını ifade ederek açıklamasına şöyle devam etti: “Burada bir yanlış anlaşılma, erken davranma, bilgisizlik ve maalesef siyasete malzeme yapmak adına birtakım adımlar atıldığını düşünmekteyiz. Yoksa gerçekten irdelenmiş ve incelenmiş olsaydı bu boyutlara gelmezdi ve bu şekilde bir sürtüşmeyi bizler yaşamaz ve görmezdik. Bahsedilen ibadethane için tahsis edilen alan Validebağ Korusu’nun tamamen dışında yer alıyor. Koruyla hiçbir alakası yok. Ama Validebağ korusu diye gündeme taşındı.” 


Cami yapılabilir hale geldi


Başkan Topbaş İstanbul 7. İdare Mahkemesi’nin verdiği kararı basın mensuplarına göstererek şu açıklamayı yaptı: “Buranın tapusunu Üsküdar Belediyemiz almış. Sonra İlçe Müftülüğü bir talep üzerine -özellikle ifade ediyorum- buranın bir ibadethaneye camiye ihtiyaç olduğu talebinde bulunmuş. Toplam 300 metrekarelik bir mahalle mescidi ölçeğinde. Üsküdar belediyemizin bize yaptığı talep üzerine ilçe ve il müftülüğü talebinin üzerine bir plan tadilatı yaptık. 5binlik planlarda dini tesis lejantı koyduk. Bu planların iptali ile ilgili bir karar getirildi. Biz burada ilçe belediyemizin açıklamalarını yakinen takip ettik. Başkan birçok yerde bunun açıklamasını yapmaya çalıştı. Bu konuda itirazı olanlarla başkanın son mutabakatı ‘yargının vereceği sonuçlara göre karar veririz’e kadar gelmişti. Kaldı ki biz İBB olarak yaptığımız plana sahip çıkmak için yürütmeyi durdurma kararının durdurulmasının iptaline ilişkin dava açmıştık. Bugün elimize ulaşan karara göre İstanbul 7. İdare Mahkemesi tarafından bu yürütmeyi durdurma kararı ve plan iptali kaldırıldı. Şuanda 5 binlik planımız geçerli ve cami yapılabilir hale geldi. Zaten oradaki diğer taraflar da mahkeme kararına göre mutabakat sağlamıştı. Biz yargının verdiği kararlara uymak zorundayız. Mahkeme verdiğimiz belge ve dokümanları değerlendirdikten sonra bu kararı verdi. Bunun böyle bilinmesini özellikle istiyorum.


Kim daha çevreci kim daha Müslüman


Başkan Topbaş İstanbul’un tüm renkleriyle 15 milyonluk bir aile olduğunu, bu tür başkalaştırma girişimlerinin her zaman sonuçsuz kaldığını söyledi.


“Bir acıyı beraberce yüreğimizde hissedebiliyorsak mutluluğu da beraberce yakalamalıyız. Gerginlikleri, ötekileştirmeleri ortadan kaldırarak, sen ben demeden, kim çok daha Müslüman demeden, kim daha çevreci demeden beraberce geleceği hazırlamak zorundayız. Burada kardeşliği dostluğu sevgiyi ve hoşgörüyü geliştirmek hepimizin görevi. İnanıyorum ki bunlar küçük şeyler. Birileri bu ortamlardan fırsat çıkarmaya çalışabilir. Siyasi rantlar devşirmek isteyebilirler. Onlara, aklıselim olanların fırsat vermemesini istirham ediyorum.


İBB


Geri Dön