25 / 04 / 2024

Kadir Topbaş'ın konutu çürük çıktı

Kadir Topbaş'ın konutu çürük çıktı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın oturduğu Florya'daki konutta kullanılan beton, 4 kat düşük kalite çıktı. Depreme dayanıksız olduğu anlaşılan konut, tekrar yapılacak



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın, 2004 yılında seçildikten sonra taşındığı Florya'daki resmi başkanlık konutunun, kentin en dayanıksız binalarından biri olduğu ortaya çıktı. 1. derece deprem bölgesinde bulunan konutta inceleme yapan uzmanlar, 1955 yılında inşa edilen binanın yapımında deprem yönetmeliğinde öngörülen beton kalitesinden 4 kat daha dayanıksız beton ve yıkanmamış deniz kumu kullanıldığını tespit etti. Uzmanlar, binada can güvenliği riski bulunduğunu bildirdi. Konut, yıkılıp yeniden inşa edilecek.

TAVAN ÇÖKÜNCE ANLAŞILDI
Başkan Topbaş'ın 5 yılı aşkın süredir yaşadığı Florya'daki resmi başkanlık konutunun dayanıksız olduğu bir tesadüf sonucu ortaya çıktı. Geçen ay dubleks villanın çatısı akmaya başlayınca binada tadilat başlatıldı. Çatı aktarımı, su ve elektrik tesisatının yenilenmesi için Koruma Uygulama Denetim Bürosu'ndan (KUDEB) izin alındı. Ancak çatı aktarımı yapılırken tavanda çökme meydana geldi. Bu durumdan şüphelenen mühendisler binanın dayanıklılık durumunun incelenmesi önerisinde bulundu. Bunun üzerine, İstanbul genelinde deprem taraması yapan belediye şirketi BİMTAŞ devreye girdi. Başkanlık konutunda 3 gün inceleme yapılarak, binadan numuneler alındı. Yapılan ilk incelemede başkanlık konutunda bir kolonun kesildiği ve statik açıdan uygun olmayan desteklerin yapıldığı tespit edildi. Kadir Topbaş ve ailesi, çatı aktarımı öncesinde belediye'ye ait diğer başkanlık lojmanına taşınmıştı.

GÜÇLENDİRİLEMEZ
Deniz kabukları görülen beton kullanılan konut için uzmanlar "Burada güçlendirme çalışması yapmak imkânsız" raporu verdi.

'KALDIRIMDA BİLE OLMAZ'
BİMTAŞ Genel Müdürü Ahmet Ağırman, "Buradaki beton C6 sınıf. Oysa C25 sınıf olmalıydı. Bu kalite beton artık yürüme yolunda bile kullanılmıyor" yorumunu yaptı. Yapıda yetersiz demir kullanıldığı ve o demirin de eridiği tespit edildi.
Sabah


Geri Dön