29 / 03 / 2024

Kahramanmaraş Demirciler Çarşısı tarihi kimliğine kavuşuyor!

Kahramanmaraş Demirciler Çarşısı tarihi kimliğine kavuşuyor!

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, restorasyon çalışmaları başlayan Demirciler Çarşısı’nda incelemelerde bulundu.




Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, restorasyon çalışmaları başlayan Demirciler Çarşısı’nda incelemelerde bulundu.


Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Tarihi Mekânlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, çalışmalar hakkında bilgiler alırken aynı zamanda çarşıda bulunan esnaflarla da sohbet etti.


ÇARŞI TARİHİ KİMLİĞİNE KAVUŞUYOR


Demirciler Çarşısı’nın tarihi dokusuna uygun olarak restorasyonunun yapılacağına işaret eden Başkan Erkoç: “Restorasyon çalışmalarına başladığımız Tarihi Demirciler Çarşımızda incelemelerde bulunduk.


Demirciler Çarşısı, ilimiz Dulkadiroğlu İlçesi Kurtuluş Mahallesi,  tarihi ticaret bölgesi güneyinde, Maraş Çarşısı’nın güney batı ucunda yer almaktadır.


Geçmişi yüzlerce yıl öncesine dayanan tarihi dokusunu önemli ölçüde yitirmiş olan Demirciler Çarşısı’nı restore ederek şehrimize yeniden kazandırıyoruz. Yapılan restorasyon çalışmaları ile Demirciler Çarşısı bir el sanatları merkezi olmasının yanı sıra tarih kokan dokusuyla yerli ve yabancı turistlerin de uğrak yeri haline gelecektir” diye konuştu.


ÇARŞIDA 91 DÜKKAN BULUNUYOR


Restorasyon çalışmalarının başladığı Demirciler Çarşısı’nda 91 adet işyeri bulunduğu kaydeden Başkan Erkoç: “Çarşıda toplam 91 adet dükkân bulunmakta ve bu dükkânlardan 40’ı tescilli taşınmaz kültür varlığı yapı olarak tescillidir. Çarşıda aynı zamanda 2 adet çeşme ve 1 adet tescilli hamam bulunmaktadır. Çarşıdaki dükkânlar üzerindeki kalan izlerden anlaşıldığına göre dükkânların özgününde tek katlı olarak inşa edildiği; ancak daha sonraki dönemlerde bu dükkânların üzerlerine ilave betonarme katların yapıldığı görülmekte olup günümüzde iş yerleri ortalama 2 katlıdır.


Demirciler Çarşısı; Maraş (Belediye) güney batı ucundan başlayıp doğuya doğru uzanmaktadır. Çarşı yaklaşık 250 metre uzunluğunda olup dükkânlar çarşının iki tarafına karşılıklı olarak yerleştirilmiştir. Önceden çarşıda yer alan Eski(Maraş) Bedesten ile Tuz Han’ın önünden başlayarak doğuya doğru kıvrılarak uzanmaktadır. Çarşının kuzey kolu Kentsel Sit Yenileme alanı içinde yer almaktadır” dedi.



Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi



Geri Dön