27 / 04 / 2024

Kahramanmaraş eski sanayideki dönüşüm kararı esnafı ikiye böldü!

Kahramanmaraş eski sanayideki dönüşüm kararı esnafı ikiye böldü!

Dulkadiroğlu İlçesi Menderes Mahallesi sınırlarında bulunan Eski Sanayi Bölgesinde Kentsel Dönüşüm kararı site esnafını ikiye böldü. Esnafların bir kısmı kararın acilen uygulanmasını isterken bir kısmı ise olduğu gibi kalmasını istiyor.



Kahramanmaraş sanayi sitesinin Karacasu Mahallesi’ne taşınmasının ardından eski sanayi sitesinin yerleşim yeri olması kararı verildi. Yeni sanayi sitesinde kiraları pahalı bulan bazı dükkân sahipleri taşınmayı kabul etmedi. Mahalle Muhtarı Yaşar Altunel ise bir an önce bölgenin eski yapılardan kurtulması gerektiğini Büyükşehir Belediyesinin konuyla ilgili çalışma yaptığını belirtti.


Kahramanmaraş Muhtarlar Derneği Başkanı ve Menderes Mahallesi Muhtarı Yaşar Altunel konuyla ilgili şunları söyledi:


“Büyükşehir Belediye Başkanımızla görüştük. Birkaç esnaf var diye daha ileri bir tarihe ertelendiğini söyledi. Şehrin göbeğindeki bir mahalledeyiz. Biz, bu mahalle kentsel dönüşüme gidecek diye elektriği yer altına aldırmadık. Doğalgazı mahallemize sokmadık. Sebebi ise milli servetin israf olmaması idi. Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında mahallemizin de istimlak edileceği beklentisindeyiz. Fakat mahallemizin istimlak kararı birkaç esnafın mağdur olmaması için ertelendi. Geçen yıl belediye buraya bir büro kurdu ve mahallenin sıkıntılarını kayıt altına aldılar. Bir yıl kadar burada kaldıktan sonra tekrar imar müdürlüğüne döndüler. Geçenlerde başkanımızla konuştum ve aşağı sanayi bölgesinde bir işyeri sıkıntısı olduğu için dönüşümün ertelendiğini söyledi. Burada dönüşümün başlamasını çok istiyoruz. İnşallah başkanımız biran önce kentsel dönüşümü başlatır.


SURİYELİLER BÖLGENİN GÜVENLİĞİNİ SAĞLIYOR

 

Mahalle Muhtarı Yaşar Altunel Suriyelilerin sanayi bölgesinden çıkarılması halinde bölgenin tehlikeli hale geleceğini söyledi. Altunel; “Çok sayıda Suriyeli bu eski evlerde oturuyor. İyi ki de varlar. Çünkü Suriyeliler olmazsa başkaları gelir. Gelecek olanları düşündüğünüzde Suriyeliler onlardan bin kat daha iyidir. Gel gelelim burada zaten kolay kolay aile oturmaz. Akşama kadar atölyeler çalışıyor, gürültü var. Suriyeliler de imkânsızlıklardan dolayı oturuyorlar ve sayelerinde çeşitli yasa dışı durumlardan arınmış oluyoruz. Esnaflar aşağı sanayiye sığmayacaklarını söylüyorlar. Doğru, ancak bu mahalleye kazma vurulmadığı sürece de bu durum böyle devam eder. Biz kimsenin mağdur olmasını istemeyiz. Dolayısıyla mahalleye kazma vurulmaya başlanırsa aşağıda ki esnaf odaları da ellerini çabuk tutarlar ve bir şekilde sorun halledilir” ifadelerinde bulundu.


MESKENLERDE SURİYELİLERDEN BAŞKA OTURAN YOK


Evlerin büyük bölümü Suriyelilere kiralanmış bulunuyor. Sitede faaliyet halindeki dükkan sahipleri bölgenin bakımsızlığından şikayetçiler. Suriyelilerin sokakları kirletmesinden rahatsız olan çevre sakinlerinin talebi üzerine bölgeye belediye temizlik ekibinden 3 kişi görevlendirildi. Temizlik işçileri ise Suriyelilerin sokakları kirletmesinden şikâyetçiler. İsmini vermek istemeyen temizlik işçisi şöyle konuştu: “Temizlik kültürleri hiç yok. Sabahın erken saatlerinde sokağı temizliyorum. Kadınlar evlerinden bebek bezlerini sokağın ortasına atıyor. Defalarca kafama denk geldi. Bu kadar olmaz. Tüm ev sahipleri mahalleyi boşaltıp gitti. Geceleri sesten durulmuyor. Akşamdan sabaha kadar Suriyeli gençler sokaklarda geziyor. Onların giydiği elbiseden içtiği sigaraya kadar her şeyleri lüks. Onların giydiklerini ben çocuklarıma giydiremiyorum.”


Bakır eşyaları yapan Esnaf Mahmut Börükhan ise uzun zamandan beri çalışmaların yapıldığını belirtti. Börükhan; “ Burası Dulkadiroğlu’na bağlandı. Fakat dönüşüm işiyle Büyükşehir Belediyesi ilgileniyor. Dönüşüm işlemleri esnasında esnafların nereye taşınacağı belirsizdi. Bu belirsizlik hala devam ediyor. Bundan dolayı da kentsel dönüşüm 3 yıl kadar ileri bir tarihe alındı. Cumhurbaşkanımız Erdoğan şehrimize geldiğinde başbakandı o zaman burada Mustafa Poyraz’ın dönemiydi. Bizzat benim rehberliğimde bu mahalleyi gezdik ve Cumhurbaşkanımız Poyraz’a “ şehrin merkezinde bu mahalle hiç hoş olmuyor. Burayla acilen ilgilenin” diye talimat verdi. Fakat hiçbir gelişme olmadı” ifadelerini kullandı ve artık bir sonuca ulaşmak istediklerini söyledi. 


Manşet gazetesi


Geri Dön