29 / 03 / 2024

Kahramanmaraş evlerinin dış cepheleri yenileniyor!

Kahramanmaraş evlerinin dış cepheleri yenileniyor!

Kahramanmaraş'ın özellikle merkez mahallelerinde dış cepheleri sıvasız ve boyasız evler mantolama işlemi sonrasında daha modern, sağlıklı ve estetik bir görünüme kavuşuyor.



Değişim her geçen gün gözle görülür şekilde yayılıyor. Konut ve işyerlerinin dış cephelerinin uzun yıllar sıvasız ve bakımsız kalması içinde yaşayanların hem sağlığını hem de cebini olumsuz etkilemekte. Tuğla ve briketler soğuğa, sıcağa, nem ve suya karşı yeterince dayanıklı olmamalan nedeniyle mantosuz yapıların ömürleri oldukça kısalmaktadır. 


YALITIM YATIRIMDIR 


Kahramanmaraş'ta vatandaşların evlerinin görünümüne ve kendi sağlığına yeterince önem vermediklerini dile getiren Işık İnşaat'ın sahibi Özkan Işık "Yalıtım yatırımdır" dedi. Yirmiye yakın ülkede 25 yıldır yüzlerce inşaatın dış cephe işini yaptığını söyleyen Işık, binalara yaptırılan yalıtımların vatandaşlara yatırım olarak nasıl döndüğünü ise şöyle açıkladı; 


"ASLAN YATTIĞI YERDEN BELLİ OLUR" 


Bir şehrin veya bir ülkenin gelişmişlik düzeyini oradaki binaların dış görünümü belirler. Bu geçmişte de böyleydi şimdi de böyle. Kahramanmaraş'ta Özellikle Mağaralı, Dumlupınar, Kurtuluş ve Mevlana Mahallesi dışardan bakıldığında birçok sıvasız ve boyasız binalar göze çarpıyor. Son 10 yılda yapılan binalar haricindekiler çok iyi bir görünüme sahip değil. Bu konutlar sağlıklı da değil. Kışın soğuktan korumaz yazın sıcaktan. Vatandaşlar masraf etmemek için binanın duvarını sıvasız bırakıyor fakat kışın evi ısıtmak için çayır cayır yakıt yakıyor. Yazları da sıcaktan korunmak için klima çalıştırıyor, Dış cephesine yalıtım yapılmış bir ev yalıtım yapılmamış bir eve göre yakıt ve elektrik tüketimi bakımından ortalama %50 daha tasarruflu olmaktadır. Vatandaşlar artık bu konuda bilinçli hareket ediyor. Bakımsız evlerine tadilat yapıyor. " 


YENİ BİR KAHRAMANMARAŞ DOĞACAK 


Avrupa ülkelerinde yaşayan insanların yaşadığı konutların sağlıklı, sağlam ve güzel görünmesine önem verdiklerine dikkat çeken Işık, ekonomik olarak gelişmişliğin de bu alanda değişim için gerekli olduğunu söyledi. 


Türkiye bu alışkanlığı son yıllarda kazandı ve şehirlerin görünümü gözle görülebilir şekilde değişti." Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi'nin 2 yıl önce çıkardığı bir kararla yeni yapılan konutlara mantolama zorunluluğu getirmesinin bu alanda önemli bir uygulama olduğunu vurgulayan Işık, Kentsel Dönüşüm projesiyle Kahramanmaraş'ın büyük bir değişim sürecine girdiğini söyledi. 


Eski binaların bu kapsamda tadilattan geçtiğini ve dış cephesinin mantolanıp boyandığını ifade etti. Işık son olarak Daha güzel bir Kahramanmaraş yaratmak için bütün vatandaşların üzerine düşen görevler olduğunu ve herkesin çevresindeki bakımsız harabe yerleri güzelleştirebileceğini ifade etti. 


Maraş Manşet Gazetesi


Geri Dön