19 / 04 / 2024

Kahramanmaraş Tekke kentsel dönüşüm bekliyor!

Kahramanmaraş Tekke kentsel dönüşüm bekliyor!

Kentsel Dönüşüm hamlesini tüm hızıyla sürdüren Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Yusuflar Mahallesi’ne kazma vurmaya hazırlanıyor. Hazırlanan proje onaylandığı takdirde Büyükşehir Belediyesi vatandaşlarla görüşmeye başlayacak.



Kentsel Dönüşüm hamlesini tüm hızıyla sürdüren Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Yusuflar Mahallesi’ne kazma vurmaya hazırlanıyor. Hazırlanan proje onaylandığı takdirde Büyükşehir Belediyesi bütçesinden karşılanacak Kentsel dönüşüm için vatandaşlarla görüşmeye başlanacak.


Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi bu yıl içerisinde yıkımına başlanacak olan Yusuflar Mahallesinde yaşayan vatandaşlarla görüştü. Kentsel dönüşümden beklentilerini sordu, bir birinden ilginç cevaplarla karşılaştı. Mahalle sakinlerinin en büyük isteği kendi mahallelerinin dışına çıkmamak ve mahallelerinde yapılacak binalardaki evlerde oturmak. Diğer taraftan ise Bugün Gazetesine röportaj veren vatandaşlardan tümü bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’a sonuna kadar güvendiklerini, başkanın kendi haklarını sonuna kadar savunacağından emin.


Yusuflar mahallesinde bin 400 konutta yaşayan 7 bin kişinin kaderi birkaç gün içerisinde açıklanacak proje ile duyurulacağı bildirildi. İşte Tekke sakinlerinin Kentsel dönüşümle ilgili düşünceleri;


Necati Mencik


Biz Tekke’nin kentsel dönüşümünün bir an önce yapılması taraftarıyız. Oturan insanlarımızın mağdur olmayacağı her türlü formüle açığız. Biz burada yıllardır oturuyoruz ve buraya yapılan binalarda oturmak isteriz, mahallemizi terk etmek istemiyoruz. Başkanımıza da sonuna kadar güveniyoruz.


Yakup Tıraş


Ben doğma büyüme Tekkeliyim. Kendi evim Dumlupınar Mahallesinde bizde evlerimizin kentsel dönüşüme gitmesini isteriz. Tekke’ye yapılacak binalarda ev verilirse insanlarımızda yerlerinden ve yurtlarından oynamamış olurlar.


Hüseyin Sırlı


Ben Tekke’de 40 yıldır terzilik yapıyorum ve 52 yıldır Tekke’de oturuyorum. Biz Tekke’nin kentsel dönüşüme gitmesini istiyoruz. Benim evim ahşap, yetkililer vatandaşlarımızı mağdur etmeden modern konutlara bizleri taşıyabilir. Ben Tekke’yi bırakıp gitmek istemiyorum, çocukluğum bütün anılarım bu mahallede ve mahallemizi bırakıp başka yerlerde oturmak istemiyoruz.


Biz evlerimizin karşılığında para istemiyoruz, evlerimizin yerine yapılacak yeni binalardan ev verilmesini istiyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımıza da sonuna kadar güveniyoruz. Başkanımızın bizim haklarımızı koruyacağına inanıyorum. 3-4 ay önce Belediyeden gelerek evlerimizi tespit ettiler, fotoğrafını çektiler. Zannedersem değer tespitini belirlediler. Benim evim 110 metrekare bunun karşılığında bir daire istiyorum. Üzerine para mı isterler para mı verirler, anlaşma yönüne gideceğiz.


Elife Göl


Ben 30 yıl önce Tekke’ye gelin olarak geldim. Biz kentsel dönüşüme iyi bakıyoruz ve destekliyoruz. Fakat küçük küçük evlerde birden çok aileler yaşıyor, bu aileler nereye gidecek, nasıl olacak bunun merakı içerisindeyiz. Büyükşehir Belediyemizin bizi mağdur etmeyeceğine inanıyoruz. Biz evlerimizin para karşılığında alınmasını istemiyoruz, burada yapılacak binalardan bizlere ev versinler yeterli bizim için. Önsen veya Çamlık bölgelerinde toplu konut alanlarının yapılacağını duyuyoruz. Önsen bölgesi çok uzak fakat çamlık bölgesi yakın.


Benim 6 çocuğum var ve 3’ü evli. Şuan oğlumun biri alt katta oturuyor. Kentsel dönüşüme gittiğinde 3 oğlum nerede nasıl oturacak, nereye gidecek bunun endişesini taşıyoruz. Ama devletimizin bunları da düşündüğüne inanıyorum.


Perihan Eskalen


30 yıl önce Tekke’ye gelin geldim. Biz kentsel dönüşümü hemen istiyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımıza sonuna kadar güveniyoruz. Başkanımız bizim haklarımızı zayi etmeyecektir. Çocuklarımın yetişmesi açısından daha modern konutlarda oturmak istiyoruz. Bir an önce kentsel dönüşüm başlamalı.


İsmail Avanoğlu


Ben doğma büyüme Tekkeliyim. Bence kentsel dönüşüm bir an önce olmalı ve Tekke sakinleri olarak kentsel dönüşüme çok sıcak bakıyoruz. Bu yapılar artık her yönüyle götürmüyor. Kocaman evde bir aile oturuyor apartman olsa aynı evin yerinde birçok aile oturur. Ben öncelikle yerinde daire vermesine bakarım, eğer yerinde daire vermezse paramı isterim. Şuan Tekke’nin eski durumu da kalmadı. Tekke kökenli insanlar kalmadı üç beş ev dışında eski komşularımın hiç biri yok, geri kalanın hepsi Suriyeli. Komşularımda kentsel dönüşümden yana.


Büyükşehir Belediye başkanımızın bizim haklarımızı zayi etmeyeceğine inanıyorum. Belediyeden üç dört ay önce geldiler ve evlerimizin fotoğraflarını çekerek gittiler. Biz bir an önce kentsel dönüşümün olmasını istiyoruz. Çünkü doğalgazı da kullanamıyoruz.


Şenol Bilgiç


Aile olarak 50 yıldır Tekke’de oturuyoruz, bende doğma büyüme Tekkeliyim. Kentsel dönüşüme sıcak bakıyoruz, fakat acelesinin de olmadığını düşünüyorum. Ben şuan babamın evinde oturuyorum, buralar yıkılırsa nereye giderim diye düşünüyorum. Başkanımıza sonuna kadar güveniyoruz onun için gönül rahatlığı içerisinde kentsel dönüşüme gitmesini istiyoruz.


Ümit Karapınar


50 yıldır ailemiz burada ve ben burada doğma büyümeyim. Burada 40 metrekarelik, 60 metrekarelik alanlarda aileler oturuyor. Biz buranın kentsel dönüşümüne gitmesini istiyoruz. Çünkü sağlıklı bir okulumuz yok, eski yapı olduğu için sokaklar dar ve araç parklarında sıkıntı yaşıyoruz. Yangın olduğunda itfaiye geçişi zor oluyor, ambulans çoğu zaman giremiyor. Evlerimizi alıp başka yere taşıma olayına karşıyım. Burada aşağıdan başlamak kaydıyla insanlarımızı yapılacak evlere taşıya taşıya olursa herkes olur verir. Burada 40 metrekare evde oturan bir vatandaşa ‘al sana 20 bin veya 30 bin TL, evden çık’ dersen bu olmaz. İki katlı toplam 120 metrekarede oturan iki aile var. Bu aileye ‘al sana bir daire’ dersen diğer aile ne olacak. Onun için bu dengenin çok iyi okunması gerekir, uygulamanın ise bu yönde yapılması gerekir.


İnşallah devletimiz burada bir çaresini bulur, evimizin satın alınmasından öte bize daire verilse daha iyi olur. Örneğin evinin bedeli belirlendikten sonra karşılığında verilecek dairenin üzerine istenilen bedel ödenebilir. Kahramanmaraş’ın en güzel yerinde oturuyoruz fakat buradaki bütün insanlar gariban insanlar. Burada oturanların birçoğunun geliri yok birçoğu da asgari ücretli. Kentsel dönüşüme gitmesini istiyoruz, modern konutlarda bizde oturmak isteriz. Bakın mahallemizin hiçbir bölgesinde park yok. Ben çocuklarımı parka götürmek için en az 3-4 km yol yürümek zorunda kalıyorum. Bura modernleşse parklarımız olsa, yeşil alan olsa, okulumuz, yollarımız daha geniş ve ferah olsa daha iyi olmaz mı?


Musa Yorulmaz


35 yıldır Tekke’de oturuyorum. Kentsel dönüşüme hemen başlamasını isteriz. Kentsel dönüşümde öncelikle evlerimizin yerine ev verilmesini isteriz. Daha önceden belediyeden gelerek evlerimizin ölçümlerini yaptılar, fotoğraf çektiler ve gittiler. Tekke Kahramanmaraş’ın en güzel alanlarından biri, buranın modern ve şehrin gıpta ile bakabileceği bir alan olmasını isteriz. Büyükşehir Belediye Başkanımıza sonuna kadar güveniyoruz, bizim haklarımızı korur ve mağdur etmez.


Fatma Şahin


Ben 60 yaşındayım, 10 yaşında Tekke’ye taşınıp gelmiştik. Benim şuan 3 çocuğum var ve çocuklarım buradaki 3 evimde oturuyorlar. Aslında ben kentsel dönüşümü istemiyorum fakat çocuklar ile gelinler doğalgazlı evlerde oturmak istediği için onlar istiyorlar. Şimdi buradaki dükkân bizim, Tekke kentsel dönüşüme gittiğinde bu dükkân ne olacak. Çocuklar ve gelinler daire istiyor, eğer yıkılacaksa devletimize boynumuz kıldan incedir. Yıkabilirler fakat buradan ev verilmesini istiyoruz.


Meral Alacacı


47 yaşındayım 32 yıl önce Tekke’ye gelin geldim. Kentsel dönüşüm istiyoruz, eski evlerimizin yıkılarak yerine yenilerini istiyoruz. Öncelikle evlerimizin karşılığını para olarak istemiyoruz, başka yerlerden 5 odalı daire de verseler gitmem, Tekke’de yapılacak evlerden evlerimizin durumuna göre daire verirlerse kabul ederiz. Kentsel dönüşüme gittiği zaman okullarımız olur, parklarımız olur, taziye evlerimiz olur. Biz ve çocuklarımız iyi bir hayat sürer


Fatik Tekbıyık


Şuan 76 yaşındayım ve Tekke’de doğdum büyüdüm. Kentsel dönüşüm uzun zamandır konuşuluyor ve kentsel dönüşüme ne zaman başlanacak bilmiyoruz. Kentsel dönüşümü istiyoruz devlet büyüklerimizden tek bir şartımız var, o da evlerimizin yerine yapılacak binalardan ev istiyoruz. Tekke’yi bırakıp gitmek istemiyoruz, burada çocukluğumuz geçti, ömrümüz geçti. Buraları bırakıp başka yerlerden verilecek evleri istemiyoruz.


Sündüz Tekbıyık


Benim Tekke’de evim yok, arsam var. Şuan Kentsel dönüşüme gideceği için arsamıza ev yapamıyoruz. 2+1 olsun ama Tekke’de olsun. Büyükşehir Belediye Başkanımıza çok güveniyoruz, bizim haklarımızı koruyacaktır. Kentsel dönüşümü de bekliyoruz.


Kahramanmaraş'ta Bugün


Geri Dön