25 / 04 / 2024

Kahramanmaraş'ta atıksu arıtma inşaatı yükseliyor!

Kahramanmaraş'ta atıksu arıtma inşaatı yükseliyor!

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi'nin, projelendirdiği atık su arıtma tesisinin yapımı tüm hızıyla devam ediyor.



Kahramanmaraş Gayberli mevkiinde 243 dönüm alan üzerinde yapımına başlanan atık su arıtma tesisi, 2033 yılına kadar 1 milyon 178 bin 571 kişilik nüfusun ihtiyacını karşılayacak şekilde planlandı. İleri biyolojik atık su arıtma tesisinde arıtılan su, içme suyu alınabilecek ortamlara deşarj edilebilecek özellikte olacak. 


Dünyanın gelişmiş ülkelerinde uygulanan proses, makine ve ekipman teçhizatına sahip modern bir anlayışla hayata geçirilecek tesisle birlikte il genelinde ileri düzeyde çevre koruması sağlanması öngörülüyor. Atık suların çevreye verebileceği zararları engelleyen arıtma işlemleri, özellikle Sır Barajı Havzası için hayati önem taşıyor. Proje finansmanının yüzde 85'i IPA fonundan, yüzde 15'i de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanıyor. 


730 günde tamamlanacak 

Projeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, atık su arıtma tesisinin hayata geçirilmesiyle Kahramanmaraş'ın, Türkiye'nin en önemli çevre dostu şehirlerinden biri olacağını ifade etti. Projenin özellikle endüstriyel atıkların döküldüğü Aksu, Sır Barajı ve çevresindeki organik yaşamın korunması açısından önem arz ettiğini belirtti. Erkoç, "Şehrimizi uzun yılların ihtiyacını karşılayacak alt yapı ağı ile örüyoruz. Avrupa Birliği fonları ve ulusal kaynaklar vasıtasıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, AB Türkiye Delegasyonu ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında, 30 Haziran 2015 tarihinde kontrollük ve müşavirlik hizmetleri, 14 Ağustos 2015 tarihinde de yapım ihalesi sözleşmeleri imzalandı" dedi. 


Projenin tamamlanma süresinin 730 gün olarak belirlendiğini ifade eden Fatih Mehmet Erkoç, proje kapsamındaki diğer faaliyetlerini de şöyle sıraladı: "İnşaat çalışmaları başlayan atık su arıtma tesisi projesi kapsamında içme suyu sistemlerinin modernizasyonu ve tasarımı ile malzeme tedariklerine yönelik ihale hazırlıklarına da başlandı." Kentin atık sularının kanalizasyon ile atık su arıtma tesisine taşınacağını anlatan Erkoç, "Temel amacımız çevre bilinci oluşturarak gelecek nesillere daha modern, daha yaşanabilir bir şehir, daha iyi bir çevre bırakabilmek" diye konuştu. 


Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkam Fatih Mehmet Erkoç. projenin endüstriyel atıkların döküldüğü Aksu ve Sır Barajı'ndaki organik yaşam açısından önem taşıdığına dikkat çekti.


Dünya


Geri Dön