29 / 03 / 2024

Kahramanmaraş'ta gayrimenkul fiyatları arttı!

Kahramanmaraş'ta gayrimenkul fiyatları arttı!

Kahramanmaraş’ın 2012 yılında Büyükşehir statüsüne girmesinden sonra daire ve arsa fiyatlarında da önemli bir artış yaşanıyor. Kahramanmaraş’ın metropol ilçelerinden Onikişubat, yeni projelerin hayata geçirilmesiyle giderek değerleniyor.



Kahramanmaraş’ın 2012 yılında Büyükşehir statüsüne girmesinden sonra daire ve arsa fiyatlarında da önemli bir artış yaşanıyor. Kahramanmaraş’ın metropol ilçelerinden Onikişubat, yeni projelerin hayata geçirilmesiyle giderek değerleniyor.


 Bölgede arsa fiyatları yükselirken, daire fiyatları da yatırımcısına kazandırmaya yönelik hareket ediyor. Önümüzdeki yıllarda bölgede fiyatların daha da artacağı düşünülüyor. Onikişubat ilçesinde, 3+1 dairenin fiyatı 200 bin TL'den başlarken, arsaların metrekaresi ise bin TL'den başlıyor.  Büyükşehir yasasının yürürlüğe girmesinden dolayı o dönemde Kahramanmaraş Belediyesi tarafından çıkartılan, Nazım İmar Planı uygulaması yapılarak, şehrin genelinde kat artırımına gidilmişti. Büyükşehir yasasıyla birlikte kurulan iki merkez ilçeden oluşan Onikişubat ve Dulkadiroğlu ilçelerinde, daire ve arsa fiyatlarında neredeyse yüzde 40 oranında farklılık gözleniyor. Büyükşehir yasası yürürlüğe girmeden, Onikişubat İlçesinde 3+1 daire fiyatları 100 ila 130 bin TL arasında değişirken, Büyükşehir yasasının yürürlüğe girmesiyle, 3+1 daire fiyatları yüzde yüz artış göstererek, 200 bin TL'den satılıyor. Yine arsa fiyatları da büyükşehir yasası öncesi metrekaresi 500 TL’den alıcı buluyordu. 


‘İMARLI ARSA SIKINTISI YAŞANIYOR’ 


Manşet Gazetesi olarak Emlak Uzmanlarından arsa ve daire fiyatları hakkında bilgiler alarak siz değerli okuyucularımız için fiyat derlemesi yaptık. Emlak Uzmanları Kahramanmaraş’ta daire ve arsa fiyatlarının bölge şehirlerden Gaziantep, Şanlıurfa gibi Büyükşehirlere göre daha ucuz olduğunu kaydetti. Kahramanmaraş'ın genelinde imarlı arsa sıkıntısı yaşandığına değinen Emlak Uzmanları şöyle konuştu: “Arsası olan vatandaşlar kat karşılığında yüzde 50’den aşağı vermiyorlar. Yüzde 50’den aşağı kat karşılığı arsa olmayınca, müteahhitte bu yüzdeliği daireye yansıtıyor ve dolayısıyla daire fiyatları da bundan dolayı artış gösteriyor. Büyükşehir yasası girmeden önce, 3+1 daire 100 bin, 130 bin TL, 4+1 daire ise 180,190 bin TL iken şuanda, 3+1 daire 200 bin, 4+1 daire ise 300 bin TL'den başlıyor. Şehrimizde arsa sıkıntısı olduğundan, Müteahhit daire yapacak, ama arsa bulamıyor. Arsası olan vatandaşlarımızda arsa fiyatlarını yükselttiler. Bunu etkileyen yapımcı firmalar. Yapımcı firmalarda arsa sahipleri de seçici davranmıyorlar. A firması geliyor kurtaracak hakkı yüzde 40 ise, yüzde 45 veriyor. Yüzde 45'i alırsam ekmek yerim yoksa yiyemem diyor. Diğer firma geliyor yüzde 50'ye alıyor. Bu kez arada yüzde 5'lik bir puan farkı oluşuyor. Ama sonucu ne oluyor? Birçok firmanın yapı kullanma izni bulunmuyor, çevre düzeni yapılmıyor, Müteahhit işi yarım bırakıyor. Burada olan inşaattan daire alan vatandaşa oluyor. Krediyle konut almak isteyen vatandaşlar kredideki yükselme ve inişlerden dolayı kararsız kaldı. Parası olan vatandaş emlak almayıp ta döviz ve altına yöneldi, vatandaş paralarını burada değerlendirdi." 


‘EN PAHALI ARSA ÜNGÜT VE KSÜ CİVARINDA’ 


Bölge olarak şu anda en pahalı arsaların Onikişubat ilçesi sınırlarında bulunan Üngüt Mahallesi ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nin civarı olduğunu belirten Uzmanlar, "Bu bölgede arsaların metrekaresi bin TL'den başlıyor. Bölge illerimizde bulunan ve Büyükşehir olan Gaziantep ve Şanlıurfa illerine bakarak, Kahramanmaraş hem daire, hem de arsa fiyatlarında ucuzdur. Diğer bir merkez ilçemiz olan Dulkadiroğlu ilçesinde, Onikişubat ilçesine göre arsa ve daire fiyatları yaklaşık yüzde 40 oranında daha düşüktür. Dulkadiroğlu ilçesinde bulunan Doğukent mevkiinden eskiden beri dinlendirilmiş bir fay hattının geçtiğinden bahsediliyor. Bundan dolayı da vatandaşlar buraya fazla sıcak bakmıyorlar. Ancak bu bölgeye dışarıdan gelen ulaşımda kolay olunca memur kesim teveccüh ediyor ve daire almaya gücü fazla yetmeyen vatandaşlar tercih ediyorlar."


Manşet Gazetesi


Geri Dön