26 / 04 / 2024

KAKS oranları 2015!

KAKS oranları 2015!

Bir arsa üzerinde inşaat yapılacağı zaman inşaatın kesin sınırları yapılacak KAKS ve TAKS hesaplamaları ile tespit ediliyor. İşte İmar yönetmeliklerine göre belirlenen KAKS oranları 2015..



KAKS oranları 2015!

Bir arsa üzerinde inşaat yapılacağı zaman inşaatın kesin sınırları yapılacak KAKS ve TAKS hesaplamaları ile tespit ediliyor.


Kat alanı kat sayısı olan KAKS, yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayı ya deniyor. Hesaplamada KAKS oranları kullanılıyor. Peki, KAKS oranları nedir?


KAKS, 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında değişkenlik gösteriyor. Çatı katı, asma kat, bodrum kat, kapalı otopark, yangın merpeni ve asansör gibi binanın ihtiyacı olan bölümlerin hesabın dışında kalıyor.


Söz konusu KAKS değeri parselin bilgilerini içeren belge olan ve belediyeler tarafından düzenlenen İmar Durum Belgesi’nde yer alıyor.


İmar planlarında emsal hesabının, brüt veya net parsele göre belirleneceğine ilişkin hüküm bulunmaması halinde uygulamalar net imar parseli alanına göre yapılıyor. 


KAKS hesabının brüt alandan belirlenmesi halinde kamuya ayrılan alanların bedelsiz terk edilmesi şart olup; Kamuya ayrılan kısımları bedelsiz terk edilmeyen alanlarda parselin brüt alanı üzerinden emsal hesabı yapılarak ruhsat düzenlenemiyor.



İnşaat KAKS hesaplama örneği!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön