28 / 03 / 2024

Kalabalık miras tescili için ne yapmalı?

Kalabalık miras tescili için ne yapmalı?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper, bugün ki köşe yazısında mirasçıların tapu alması için yapabilecekleri maddeleri sıralıyor. İşte, Tamer Heper'in bugün ki köşe yazısı;



Dedemden bir arazi miras kaldı. Mirasçılar biraz kalabalık 20 kişi. 

Buranın vergisi 1986 tarihine kadar ödenmiş. Biz tapuları alabilir miyiz? • F.Ö. 


Miras kalan bir gayrimenkulün mirasçılar adına tescili için önce mahkemeden veraset ilamı almak gerekir. Aslında artık veraset ilamları noterlerden de alınabiliniyor ama bahsettiğiniz yirmi mirasçı biraz kalabalık bir aile tablosu izlenimi verdiği için, karışık aile tablolarında noterlerden çok mahkemelerden veraset ilamı alınması gerekiyor. Bunun için veraset ilamını mahkemeden aldıktan sonra tapuya tescil mümkün. Bunun için de 20 mirasçının birlikte başvurması gerekmiyor. Mirasçılardan herhangi birinin veraset ilamı ile tapuya başvurması tescil için yeterli. 

Gayrimenkulün Emlak Vergisi borcu bulunuyor olması tescile mani değil. Borç 1986 yılından sonrası için doğmuş, faiz veya cezalar üstüne binmiş olabilir. 

Bunlar için bu yılın sonuna kadar bir yapılandırma imkanı da var. 

Dolayısı ile veraset ilamını alın ve tapuya başvurun. Tapuda veraset ilamında adı bulunan herkes malik olarak tescil olunacaktır. Tabii unutmayın ödeyeceğiniz vergi sadece belediyeye ödenen Emlak Vergisi değil bir de Veraset ve İntikal Vergisi var ki bu altı taksitte üç yılda ödenir. Bunu da ödeyeceksiniz. 


Posta


Geri Dön