27 / 04 / 2024

Kale Kilit büyük proje peşinde

Kale Kilit büyük proje peşinde

Kale Kilit rekor büyüklükte yeni bir fabrikanın yapımına başlıyor.



55 yıllık bir şirket. Kurucusu Sadık Özgür, kısa süre önce Onursal Başkanlık koltuğuna geçerek, Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı oğlu Sedat Özgür'e bıraktı. Kızlarından  Sema Safiye Gürün ve Seza Sefa Çizer de yönetimde.

Fakat grupta yönetimle ilgili başka yenilikler de var. İki eski Koç Holding profesyoneli Kale'ye katıldı. Başka bazı holdinglerin de yönetim-istişare gibi kurullarında yer alan Cengiz Solakoğlu, Kale Endüstri Holding'in yönetim kurulu üyesi oldu. Koçbank ve Yapı Kredi'nin bir dönem genel müdürlüklerini yapan Kemal Kaya da yönetime katılıyor.

Gayrimenkul projeleri

Kale Endüstri Holding'in asıl işi Kilit. Bu konuda Türkiye'nin bir numarası, hem üretim hem ihracatta en önemli şirket. Suudi Arabistan, Rusya, Ukrayna, İran, Kazakistan, Cezayir, Romanya, Libya, Suriye, Irak gibi ülkelerde 50, bazılarında daha yüksek oranda pazar payına sahip.
Türkiye'de, böyle özel bir iş kolunda uzmanlaşmış şirket sayısı azdır. Kale Kilit, bunlardan biri. Genç patronu, kilit işinde de büyük yatırım ve yeniliklere hazırlanıyor.

Bununla birlikte, ilgisini çeken başka bir iş alanı da var; gayrimenkul! Bu röportajda, Kale Kilit, çok ciddi bir gayrimenkul portföyüne sahip... İstanbul- Güzelce'de, Topkapı'da, Çobançeşme'de, Firuzköy'de, Gürpınar'da çok büyük arazi ve arsaları var. Bunların bir ikisinde gayrimenkul projeleri başlamış.

Diğerleri için de hazırlık yapılıyor. Kale'yi önümüzdeki dönemde gayrimenkul sektörünün büyük oyuncuları arasında görebiliriz. Kale Kilit söz konusu olduğunda ortaklık ve satın alma tekliflerine çok soğuk bakan Sedat Özgür, gayrimenkul tarafında uzman şirketlerle ortaklıklara açık

Kale Kilit, başka sektörde de faaliyet gösteriyor mu?

Bizim kapı kilitleri ve çelik kapı üretimimiz var. Para kasaları, kapı pencere bağlantı elemanları, vida üretimi var. Yanı sıra dış ticaret bölümümüz de grubumuzda olmayan ürünlerin ithalatını üstlendi. Her şeyi bünyemizde yapmıyoruz. Onları da tedarik ediyoruz sektöre. Esas ana üretim alanımız, lokomotifimiz kilit üretimidir.

Bununla beraber gayrimenkul işimiz var. Zaman içinde aldığımız yerleri durum müsait oldukça, fırsat buldukça değerlendiriyoruz.

Ne yapıyorsunuz?

Genelde iş merkezi ağırlıklı çalıştık bugüne kadar, kiraya veriyoruz. Gelirleriyle bekleyen arazileri değerlendiriyoruz. Kendi içinde dönen bir sistem kurduk. 700-800 bin metrekare kapalı alanlı yerimiz var.

En son alışveriş merkezi (AVM) yaptık  Güngören'de. Türkiye'nin en lüks AVM'lerinden birini yaptık. Altına bir tekerlek koyarak Etiler'e götürseler Türkiye'nin en lüks alış veriş merkezlerinden biri olur. 90 bin metrekare kapalı alanı, 120'nin üzerinde mağazası var. Türkiye'nin en büyük atriumu. Gündüz girdiğinizde sanki sokakta gezer gibisiniz. Mimarisi çok güzel. Kim, hangi dükkâna gitmek istiyorsa, çok kolay bulabiliyor.

Konut düşünmüyor musunuz?

Elimizde bulunan bazı arazileri de konutta değerlendirmek istiyoruz. 170 dairelik bir konut işimiz var Gürpınar'da. Villa ve daire yapıyoruz.

Önümüzdeki dönemde Güzelce'de başlayacak. Ayağa kalktığınızda denizi görebileceğiniz bir yerde bin dairelik bir projemiz var. Daha başlamadı ama bürokratik prosedürleri tamamlandı. Kendi içinde AVM''si de olacak.
Sizin inşaat şirketiniz de var...

Grubumuzun işlerini yapıyor. Kale Yapı, gayrimenkul işlerinin sahibidir. Taşeronu da Kale İnşaat'tır.

Başka önemli gayrimenkulleriniz var mı?

Topkapı'da Yeşil Kundura Fabrikası'nın yerini almıştık. Arkasında da Man Fabrikası vardı. Orayı daha önce almıştık. Bir de tekstil fabrikası yeri almıştık. Şimdi orada 44 bin metrekare arazimiz oldu. 2010'un içerisine programlıyoruz. Oraya bir gayrimenkul projesi geliştireceğiz. Ofis ve rezidans da olabilir. Mimarlarla görüşüyoruz. Enteresan bir yer olacak.
Çobançeşme'de açık oto pazarının yeri bizim. Orası da aşağı yukarı 10 bin metrekaredir. Proje geliştirmeyi düşünüyoruz. Orası da ofis ve otel olur. İki bloklu bir şey de olabilir. Geçen hafta iddialı bir mimarla görüştük. Bize bir hazırlık yapacak.

Firuzköy yolu üzerinde BMV Borusan'ın karşısında 436 dönüm vardır. Orada belki rezidans tarzı bir şey olabilir. Bunların hepsi gündemimizde. Sanıyorum 6 ay, 1 yıl içinde bunları nasıl geliştireceğimizin planları netleşmiş olabilir. Bir gayrimenkul yatırım ortaklığına gidebilir, belki bir ortaklık olabilir, bir fonla da olabilir.

Peki sektör için biraz sıkıntı olduğu söyleniyor. Siz bu kadar proje geliştiriyorsunuz....

İnşaatta da bir durulma vardı ama önü açılmış sayılır. Kapatma davası olumlu bitti. Tedirginlik geçiyor. Türkiye büyüdüğü sürece, inşat sektörü de büyüdüğü sürece biz de büyüyeceğiz.

Bu fabrikayı taşımayı düşündüğüzü açıklamıştınız....

Güngören'deki kilit fabrikasını Çerkezköy'e taşıyacağız. Buraya (Güngören) geldikten sonra 100 dönüm arazi almıştık. Bir kısmını kendimize ayırdık, diğerlerini parsellemiştik ama bu fabrikada zaman içinde sıkışmaya başladık.
Elimizdeki diğer binalara da makineler koyduk ama taşımacılık çoğaldı. Buraya sığamaz duruma geldik. Şehir içinde kaldık. Buranın avantajları da var. İşçi bulmak kolay, evlerimize yakın ama gitmeye mecburuz.
Çerkezköy'e taşınırsak çelik kapı ve zırhlı kasaları burada kalacak. Kilit ve pencere aksesuarları üretimi Çerkezköy'e gidecek.

380 dönüm fabrika arazisi aldık. Bu fabrikayı herhalde bitirince metrekare olarak dünyanın en büyük kilit fabrikası olacak. Tek bir alanda bu büyüklükte bir kilit fabrikası yok. Hedeflerimiz var.

Dünyada daha iyi yerlere gelmek istiyoruz, birinciliğe de oynuyoruz, odaklanmış durumdayız. Türkiye pazarının yüzde 70'e yakınını biz karşılıyoruz. Teknolojiyi hiç geri bırakmıyoruz. Ar-Ge'miz tam gaz çalışıyor. Çok sürpriz şeyler olacak.

Nasıl bir sürpriz?

Elimizdeki proje gelişirse, cep telefonu ile belli şifreleri vererek uzaktan kapınızı açabileceksiniz. Bu bir elektronik sistem, bir program. Turkcell ile çalışıyoruz. Vodafone ile başka bir çalışmamız devam ediyor. Bütün sistemlerinde bizim kilitlerimizin kullanılacağı, bilgi işlemlerini koruyan bir sistem... Şu an çok ham.

İhracatınız nasıl?

Yurtdışına asıl ciddi ölçekte açılmamız İran ve Irak'la, Özal'ın hamlesiyle başladı. O zaman gayet güzel siparişler aldık. Zaman içinde kendimizi yeniledik, ödün vermedik, en iyi makineleri getirdik. Ortadoğu'ya açıldık. İhracat departmanı kurduk. Çok seyahat ettim. 90'dan fazla ülke gezdim. Biniş kartlarım 3-5 bini geçmiştir. Kale Kilit'i tanıttık.

Afrika'nın en ufak ülkelerinden Güney Amerika'ya kadar kilitlerimizi görebilirisiniz. 100'ü aşkın ülkeye ihracat yaptık, her yıl 60'tan çok ülkeye ihracatımız oluyor. Türkiye'nin kilit ihracatının yüzde 70'ini yapıyoruz. Bu yl yüzde 80'i bile bulabilir. Türkiye'de 15-20 irili ufaklı kilit fabrikası var. Rolex saate pim üreten makinelerle bize kilit pimi üreten makineler aynıdır. Bu yüzden rolex kalitesinde üretim yaptığımızı söyleyebiliriz.


Geri Dön