29 / 03 / 2024

Kalekim, Rusya fabrikasını kapatıyor!

Kalekim, Rusya fabrikasını kapatıyor!

Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkam Zeynep Bodur Okyay, Kalekim Rusya fabrikasının kapanacağını duyurdu.Grubun yurtdışındaki ilk yatıranı olan Kalekim Rusya fabrikası 2008'de açılmıştı.



Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkam Zeynep Bodur Okyay, Kalekim Rusya fabrikasının kapanacağını duyurdu.


Vestel'in ardından Kale Grubu da Rusya'daki fabrikasını kapattı. Grubun yurtdışındaki ilk yatıranı olan Kalekim Rusya fabrikası 2008'de açılmıştı. Ekonomist Dergisi'nin haberine göre, yapı kimyasalları sektöründe faaliyet gösteren tesis, Rusya'daki sorunlar nedeniyle kapatıldı. Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkam Zeynep Bodur Okyay, bu kararı Ukrayna kriziyle birlikte aldıklarını ama kapatmanın yeni gerçekleştiğini söylüyor.


Rusya'da yaşanan kriz bu ülkede faaliyet gösteren Türk şirketlerini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Kale Grubu, geçtiğimiz günlerde Rusya'daki tesisini kapattı. Grubun yapı kimyasalları sektöründe faaliyet gösteren Kalekim şirketi, Rusya pazarındaki sorunlar nedeniyle faaliyetlerine son verdi.


Kale Grubu'nun ilk yurtdışı yatırımı olma özelliğini taşıyan, 400 bin metrekarelik bir arazi üzerine kurulan Kalekim Rusya fabrikası, Moskova'nın Serpuhov Bölgesi'nde 2008 yılında üretime başlamıştı. Kalekim, Rusya'daki ile birlikte toplam sekiz fabrikasında yıllık 800 bin tonluk yapı kimyasalı üretim kapasitesine sahipti. Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Rusya'daki fabrikayı kapatma kararını Ukrayna kriziyle birlikte aldıklarını ama kapatmanın yeni gerçekleştiğini söylüyor.


18 ÜLKEDE SORUN VAR

Geçtiğimiz günlerde Vestel de son birkaç yıldır zarar eden ve geçen yıl yaşanan ekonomik krizin etkisiyle kayıpları büyüyen Rusya'daki fabrikasını kapattığını açıklamıştı. Kapatma kararını uçak düşürülmesi olayından önce alan Vestel'in 2003'te 15 milyon dolarla açılan ve 2005'teki yangının ardından 8,5 milyon dolar ek yatırımla yenilenen Rusya'daki fabrikası LCD televizyon üretiyordu.


Yaptığı girişimlerle 2015 yılını 1,5 milyar dolarlık ciroyla kapatan Kale Grubu'nun ürünleri 100 ülkedeki 400'ü aşkın noktada tüketicilerle buluşuyor. Ancak şirket son dönemde ihracatta ciddi sorunlar yaşıyor. Zeynep Bodur Okyay, şunları anlatıyor: "Çevre ülkelere ihracatta ciddi sorunlar var. 18 ülkede ihracatta sıkıntı yaşıyoruz. Mesela ülkedeki sıkıntılar nedeniyle büyük potansiyel gördüğümüz Cezayir pazarında sorunlar yaşıyoruz. Irak'ta da durum aynı. Artık ihracatta eski pazarlara yönelme trendi var. Biz de çevre ülkelerdeki sorunlar nedeniyle buna yöneldik. AB ve ABD'yi yeniden gündemimize aldık."


AKDENİZ'DE SATIŞLAR DÜŞTÜ

Son günlerde pek çok sektörde ihracatın yanı sıra iç pazarda da durgunluk yaşanıyor. Seramik ve yapı malzemeleri alanlarında da böyle bir durum söz konusu. Zeynep Bodur Okyay, bu konuda şöyle konuşuyor: "Bu yıl Doğu Anadolu ve İç Anadolu satışlarımızı yüzde 50'nin altında, Akdeniz satışlarımızı ise yüzde 15'in altında bütçelemiştik. Ancak Akdeniz bizi çok şaşırttı. Bu bölgede yüzde 50'nin üzerinde düşüş var. Çekler dönüyor ve bayiler satış yapmak istemiyor. İşler barter'a dönmeye başladı. Yapı malzemelerinde stoklarımızı şişiyor."


17 ŞİRKETLİK DEV

Türkiye'de seramik sektörünün kuruluşuna öncülük eden Kale Grubu, zaman içinde farklı alanlara da girerek bir sanayi devi haline geldi. Bugün makine ve parça imalatı, savunma, kimya, elektrik malzemeleri, enerji, bilişim, nakliye, turizm ve gıda sektörlerinde faaliyet gösteren grubun 17 şirketi var. Çanakkale, İstanbul, Isparta, Mersin, Yozgat gibi Türkiye'nin çeşitli lokasyonlarında fabrika yatırımları olan grubun yurtdışında ise İtalya'da satın aldığı markalar ve tesisler bulunuyor. 5 bini aşkın çalışanıyla faaliyet gösteren Kale Grubu, Avrupa'nın üçüncü, dünyanın 12'nci büyük seramik karo üreticisi. Yapı kimyasalları sektöründe de üretim ve satış kapasitesi olarak Türkiye'nin birinci, Avrupa'nın ise beşinci büyük şirketi konumunda.


Hürriyet 


Bu haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, inşaat sektörünün gözünün konut kredisi faiz oranlarının indirilmesi için bankalarda olduğunu belirterek, "Bankalara bir an önce faizlerde indirim çağrısı yapıyoruz" dedi.


İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, inşaat sektörünün gözünün konut kredisi faiz oranlarının indirilmesi için bankalarda olduğunu belirterek, "Devletin elini taşın altına koyduğu noktada, hiç değilse bankaların da parmaklarını taşın altına koymalarını bekliyor ve bir an önce faizlerde indirim çağrısı yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Tellioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, bankaların inşaat ve konut piyasasını desteklemesi gerektiğini belirtti.

Merkez Bankasının faiz indirimine rağmen bankaların kredide yüksek faiz uygulamasını devam ettirmesinin konut satışlarını vurduğunu savunan Tellioğlu, "Devletin elini taşın altına koyduğu noktada, hiç değilse bankaların da parmaklarını taşın altına koymalarını bekliyor ve bir an önce indirim çağrısı yapıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Tellioğlu, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, kredili konut satışlarının son aylarda düştüğüne dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Düşüş trendi yılın ilk üç ayında devam etti. İpotekli satışlar geçen yılın ilk üç ayında 115 bin 445'ti. Bu yılın aynı döneminde bu rakam 95 bin 861'de kaldı. Yüzde 17'lik bir düşüş var. Yaklaşık bir yıl aradan sonra faiz indirimi yapan Merkez Bankası, yeni başkan Murat Çetinkaya'nın katıldığı ilk Para Politikası Kurulu toplantısında da 50 baz puanlık indirime gitti. Bu vesileyle yeni başkana da teşekkür ediyor ve yeni görevinin hayırlı olmasını diliyorum. Merkez Bankasının faiz indirimlerine rağmen bankaların kredide yüksek faiz uygulamasını sürdürmesi konut satışlarını vuruyor."

Kredili satışların artması ve inşaat sektörünün canlanması için konut kredilerinde faizin psikolojik sınır olan yüzde 1'in altına inmesini beklediklerini belirten Tellioğlu, "Faiz indirimi reel sektöre olumlu yansıyacaktır. Bu durumda inşaat piyasası oldukça hareketlenecektir. Beklentimiz bankaların en kısa sürede bu yönde pozisyon alarak lokomotif sektörlerden biri olan inşaat piyasasını desteklemeleri, vatandaşlarımızın ev sahibi olmasının yolunu açmasıdır. İnşaat ve konut piyasasının desteklenmesinin, sektörün diğer paydaşları olan 250 alt sektörün de destekleneceği anlamına geleceğini ve bunun da istihdamda olumlu bir tablo ortaya çıkaracağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.


Yeni Şafak



Bu haber Sözcü  Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Kale Grubu, Rusya'daki fabrikasını kapattığını duyurdu.


Kale grubu Rusya’daki fabrikasını kapattı. Ekonomist Dergisi’nin haberine göre, 2008′den bu yana yapı kimyasalları sektöründe faaliyet gösteren tesis, Rusya’daki sorunlar nedeniyle kapatıldı. Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkam Zeynep Bodur Okyay, bu kararı Ukrayna kriziyle birlikte aldıklarını ama kapatmanın yeni gerçekleştiğini söyledi.


Rusya’da yaşanan kriz bu ülkede faaliyet gösteren Türk şirketlerini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Kale Grubu, geçtiğimiz günlerde Rusya’daki tesisini kapattı. Grubun yapı kimyasalları sektöründe faaliyet gösteren Kalekim şirketi, Rusya pazarındaki sorunlar nedeniyle faaliyetlerine son verdi.


Kale Grubu’nun ilk yurtdışı yatırımı olma özelliğini taşıyan, 400 bin metrekarelik bir arazi üzerine kurulan Kalekim Rusya fabrikası, Moskova’nın Serpuhov Bölgesi’nde 2008 yılında üretime başlamıştı. Kalekim, Rusya’daki ile birlikte toplam sekiz fabrikasında yıllık 800 bin tonluk yapı kimyasalı üretim kapasitesine sahipti. Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Rusya’daki fabrikayı kapatma kararını Ukrayna kriziyle birlikte al¬dıklarını ama kapatmanın yeni gerçekleştiğini söylüyor.

Sözcü




Bu haber Taraf Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkam Zeynep Bodur Okyay, Kalekim Rusya fabrikasının kapanacağını duyurdu

Vestel’in ardından Kale Grubu da Rusya’daki fabrikasını kapattı. Grubun yurtdışındaki ilk yatıranı olan Kalekim Rusya fabrikası 2008’de açılmıştı. Ekonomist Dergisi’nin haberine göre, yapı kimyasalları sektöründe faaliyet gösteren tesis, Rusya’daki sorunlar nedeniyle kapatıldı. Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkam Zeynep Bodur Okyay, bu kararı Ukrayna kriziyle birlikte aldıklarını ama kapatmanın yeni gerçekleştiğini söylüyor.

Rusya’da yaşanan kriz bu ülkede faaliyet gösteren Türk şirketlerini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Kale Grubu, geçtiğimiz günlerde Rusya’daki tesisini kapattı. Grubun yapı kimyasalları sektöründe faaliyet gösteren Kalekim şirketi, Rusya pazarındaki sorunlar nedeniyle faaliyetlerine son verdi.


Taraf


Geri Dön