19 / 03 / 2024

Kalekolların kadın müteahhidi; Deniz Tural!

Kalekolların kadın müteahhidi; Deniz Tural!

Güneydoğu’da son teknolojiyle donatılan 200’e yakın kalekoldan dördünün tek kadın müteahhidi olan Mühendis Deniz Tural, bölgede yaşanan olaylar sırasında kalekolların hedef olmasından endişe duyulduğunu söyledi.



IŞİD’in Kobani saldırısının ardından gözler yeniden Doğu ve Güneydoğu’da son dönemde yenilenen sınır karakollarına çevrildi. Güneydoğu’da yapımı devam eden ve son teknolojiyle donatılan 200’e yakın kalekolun dördünün tek kadın müteahhidi olan Mühendis Deniz Tural, olayların ardından kalekolların bölgede provokatif grupların hedefi olmasından endişe duyulduğunu söyledi. Kalekolların terörle mücadelenin en önemli adımlarından biri olduğunu söyleyen Tural, “Kalekolların yapımı sırasında iki yıl bölgede kaldım. Oradaki zor şartları bire bir yaşama imkanım oldu” dedi.


KALEKOLUN ÖNEMİ ARTTI


Karakollardaki güvenlik açığının ardından hükümetin adım attığını hatırlatan Tural, “Zor durumda kalan Mehmetçiği koruma amacıyla çok sayıda kalekol inşa edildi. Şimdi ise yüksek güvenlikli bu kalekollar, bölgede varlık gösteren proaktif gruplar ve IŞİD’le mücadele süreci nedeniyle yeniden önem kazandı” bilgisini verdi.


Güneydoğu’da zor şartlarda kalekol inşa eden bir kadın olarak tehditler, baskılar ve yıldırmalara rağmen kalekolların başarıyla inşa edildiğini belirten Tural, son dönemdeki ayaklanmaların da kalekollara karşı bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekti.



Mühendis Deniz Tural


Tural, “Bu sınır kalekolları iyi yapılmasına rağmen bazı grupların çıkardığı olaylar, kalekollara karşı da bir tehdit oluşturuyor. 12 Eylül’den beri ilk defa sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Burada çözüm sürecinin önemi ve güveni ortaya çıkıyor” dedi.  Bugüne kadar yapılan karakolları “gecekondudan beterdi” diye tanımlayan Tural, “Bu karakollar her türlü baskına karşı çok basit ve korunaksızdı” görüşünü savundu.


Havan toplarına karşı dayanıklı


* Yeni kalekollarda 80 santimetre duvar kalınlığı var. Dış duvar da tellerle örtülü. 

* Kalekollar termal kameralarla 24 saat komutanlar tarafından izleniyor ve en ufak bir algı verdiğinde alarm veriyor. 

* Herhangi bir baskın anında alttan geçiş tünelleri de mevcut. 

* Çatısı havan toplarına karşı dayanıklı, dış kapıların tamamı çelik, pencereleri de kurşun geçirmez camdan olan kalekolların dışı da üç aşamalı özel betonarme duvarlarla çevrili. 

* 12 metrelik kuleler nöbet tutan askerleri, taciz atışı ve keskin nişancı tehlikesine karşı korumak için özel olarak tasarlandı.



Erdinç Çelikkan / Hürriyet






Geri Dön