19 / 04 / 2024

Kamu bankaları Varlık Fonu'na devredilecek!

Kamu bankaları Varlık Fonu'na devredilecek!

Sabah yazarı Dilek Güngör bugünkü köşesinde Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank'ın yeni kurulan Türkiye Varlık Fonu'na devredileceğini söyledi.



Sabah yazarı Dilek Güngör bugünkü köşesinde Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank'ın yeni kurulan Türkiye Varlık Fonu'na devredileceğini söyledi. 


Sabah yazarı Dilek Güngör bugünkü köşesinde Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank'ın yeni kurulan Türkiye Varlık Fonu'na devredileceğini yazdı. İşte o yazının ilgili bölümü:Bugün kamu bankaları da özel finans kuruluşları da sapasağlam. Eskisi gibi devlete yük olan kamu bankacılığı yok. Artık Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank Hazine'ye para veriyorlar. Sabah yazarı Dilek Güngör bugünkü köşesinde kamu bankalarının yeni kurulan Türkiye Varlık Fonu (TVF)'na devredileceğini yazdı. Peki bu nereden çıktı? İşte yanıtı;Gelin anlatayım...Hatırlarsınız, TVF, 50 milyon TL sermayeyle yola çıktı. Uzun vadede büyüklüğünün 200 milyar dolara ulaşması için yeni kaynak yaratması gerekiyor.Bunu nasıl yapacak?Yöntemlerden birisi Özelleştirme İdaresi Başkanlığı bünyesindeki bazı kuruluşların TVF'ye geçmesi... Geçtiğimiz günlerde Milli Piyango İdaresi ve lisans hakkı TVF'ye devredildi.Devri planlanan diğer şirketlerle ilgili çalışma yapıldığı kulağıma geldi.Biraz araştırınca Halkbank'ta konunun enine boyuna tartışıldığını öğrendim. Biliyorsunuz, Halkbank'ın yüzde 51 hissesi Özelleştirme İdaresi'nde, kalanı halka açık. Bu hisselerin TVF'ye devredilmesi için hukuki altyapıya bakılıyormuş. Keza sermayesinin tamamı Hazine'ye ait olan Ziraat Bankası ve çoğunluk hissesi Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde olan Vakıfbank'la ilgili de böyle bir karar alınabilir.Devirler ne işe mi yarar?Düşünün, kamu bankaları 2017'de bütçeye 5.3 milyar TL'lik temettü geliri aktaracak. Bu parayla Çanakkale Köprüsü'ne finansman sağlanabilir. Kanal İstanbul projesinin yarı maliyeti karşılanabilir.Üstelik, bankalar Hazine'nin ağır bürokrasisinden kurtulup özel sektör mantığıyla çalışan bir patrona kavuşur.



Geri Dön