26 / 04 / 2024

Kamu inşaat projelerine BIM uygulaması gelir mi?

Kamu inşaat projelerine BIM uygulaması gelir mi?

BIM uygulamasının kamu projelerinde kullanılması için hükümet ile görüştüklerini belirten Autodesk Türkiye Ülke Lideri Murat Tüzüm, BIM sayesinde şirketler inşaat sürecinde ciddi avantajlar elde edildiğini söyledi.



Yazılım şirketi Autodesk'te Türkiye Ülke Lideri koltuğuna altı ay önce oturan Murat Tüzüm, şirkette yeni atılımlar yapıyor, Autodesk'in en fazla gelir elde ettiği alan inşaat sektörü.Bu açıdan inşaat planlarında ilk sırayı alıyor. Şirketin iyileştirme adına yeni yazılım çalışmaları var. Bunların başında da BIM (Building Information Modeling- Yapı Bilgi Modelleme) geliyor. Bu yazılım sistemi, binanın konumu, ne yöne bakması gerektiği, içerideki açıları, hava akımının ayarlanması ve hatta depreme dayanıklılık gibi konularda en uygun koşulların bina yapılmadan ortaya çıkmasını sağlıyor.


BIM uygulamasının kamu projelerinde kullanılması için hükümet ile görüştüklerini belirten Autodesk Türkiye Ülke Lideri Murat Tüzüm,şunları soylüyor "BIM sayesinde şirketler inşaat sürecinde hem maliyet hem de zaman anlamında ciddi avantajlar elde ediyor. Devletler de bu avantajları fark ettikçe, her geçen gün daha çok kamu projesinde BIM teknolojisinin kullanımı yasal olarak zorunlu hale getirildi. Örneğin 2016 yılına kadar İngiltere'deki kamu projelerinin tümünde BIM teknolojisi kullanılması kararlaştırıldı. Brezilya, Çin, Kore, Singapur ve ABD gibi daha pek çok ülke, farklı kapsamlarda benzerî yasal düzenlemeler üzerine çalışıyor. Biz Türkiye'de de bu uygulamaya geçilmesini istiyoruz."


Bu arada Türkiye'de bu uygulayamaya geçen ilk inşaat şirketi Emlak Konut GYO oldu. B1M uygulamasına daha birçok şirketin de geçmesi bekleniyor.


Fortune


Geri Dön