26 / 04 / 2024

Kamu ortaklık payı nasıl hesaplanır?

Kamu ortaklık payı nasıl hesaplanır?

3194 sayılı İmar Kanununun 18 inci maddesine göre yapılacak arazi ve arsa düzenlemesinin nerelerde ve ne şekilde yapılacağı yönetmelikle belirleniyor. Peki, kamu ortaklık payı nasıl hesaplanır?



Kamu ortaklık payı nasıl hesaplanır?

3194 sayılı İmar Kanununun 18 inci maddesine göre yapılacak arazi ve arsa düzenlemesinin nerelerde ve ne şekilde tatbik edileceği ve bununla ilgili diğer hususlara açıklık getiren arsa ve arazi düzenleme yönetmeliği gereğince, düzenlenecek imar adalarının imar plânına göre yol, meydan, park, genel otopark, yeşil saha gibi umumi hizmetlere ayrılan ve tescile tâbi olmayan alanlar ile cami ve karakol yerlerini çevreleyen sınır düzenleme sınırı olarak ifade ediliyor.


Yönetmelik gereğince; Belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediyeler, belediye encümeni kararı ile; dışında valilikler, il idare kurulu kararı ile; 5 yıllık imar programlarında öncelik tanımak ve beldenin inkişaf ve ihtiyaç durumuna göre, yeterli miktarda arsayı, konut yapımına hazır bulunduracak şekilde düzenleme sahalarını tesbit etmek ve uygulamasını yapmak mecburiyetinde oluyor.


Konut yapımına hazır arsa sayısının, bir önceki yıl verilen inşaat ruhsatından az olmamasına dikkat ediliyor.


Belirlenen düzenleme sahası bir müstakil imar adasından daha küçük olamıyor. Peki, kamu ortaklık payı nasıl hesaplanır?


Kamu Tesisleri Arsalarına Tahsis

Düzenleme sahasında bulunan okul, hastane, kreş, belediye hizmet veya diğer resmi tesis alanı gibi umumi tesislere ayrılan alanların parselleri, düzenlemeye giren parsellerin alanları oranında pay verilmek suretiyle hisselendirilir.


Düzenleme ortaklık payına neler girer?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön