29 / 03 / 2024

Kamu-özel ortaklığı projelerinin garanti riski tespit edilecek!

Kamu-özel ortaklığı projelerinin garanti riski tespit edilecek!

EKONOMİ yönetimi, kamu-özel ortak işbirliği ile yapılan projelerin Hazine garantilerine ilişkin risklerini çıkarmak için harekete geçti.



Maliye Bakanı Naci Ağbal, kamu-özel ortaklığı projelerinin garanti riskinin ortaya konulması, uluslararası standartlarda raporlanmasına yönelik bir çalışma başlatıldığını belirterek, “Riski hangi oranda raporlamalıyız, mesela köprü geçişi. Köprü geçişinde belli bir araç sayısına kadar riski ben öderim, deniyor. Bir veya iki yılı tahmin edebilirsiniz, bu risk ne kadar yoğunlukta devam edecek bu riski hangi oranda raporlamanız gerekiyor. Biz bunu en kısa sürede raporlamalıyız ki bunu üzerinden oluşturulan belirsizliği ortadan kaldıralım. Devlet olarak bir riskle karşı karşıyaysan bu riski raporlamaktan niye kaçınalım? Kaçınırsam siyaset kendisine yanlış yapmış olur. Riski ben göstereyim, riskin büyüklüğü konusunda kamuoyu değerlendirmeler yapsın” dedi.


RİSKLERİ RAPORLAYACAĞIZ

Ağbal, Hürriyet’e yaptığı değerlendirmede, kamu maliyesinde borç yükümlülüğünün ortaya konulmasını önemsediğini belirtti. Ağbal, bunun için uluslararası standartlarda bir raporlama sistemi oluşturulması gerektiğini söyledi. Maliye Bakanlığı olarak kamu-özel işbirliği projelerinin risklerinin kamu idareleri tarafından nasıl raporlanacağı ve Maliye Bakanlığı’nın nasıl raporlaştıracağına ilişkin kuralları belirlediklerini anlatan Ağbal, “Kamu idarelerinde bunun eğitimine de başladık. Sağlık Bakanlığı, Karayolları... Bütün bu riskleri uluslararası standartlarda raporlayacağız. Şu anda Hazine, Kalkınma ve Maliye ilgili kuruluşlarla raporlamanın yöntemleri konusunda bir takım detayları konuşuyorlar” dedi.


KENDİNE GÜVENİ GÖSTERECEKTİR

RİSKİN rasyonel bir şekilde hesap edilmesinin kreditörler açısından da kendine güveni göstereceğini vurgulayan Ağbal, “Kamu hastanelerinin bütün işletme riskini Maliye olarak ‘biz üstlenelim’ desek. Girişimci vereceği kira üzerinden yapsın da diyebilirim ama niye diyeyim ki? Benim hastanelerime gelecek hasta sayısına bağlı olarak gelir alanları üreyecek. Bu alanlardan kar üretirseniz, bu kar senin, onun üstünü de paylaşırız. Ama ben şuna katılıyorum; devlet bütün risklerini uluslararası standartlara göre raporlayıp bunu kamuoyuyla paylaşmalı” dedi.


Hürriyet 


Geri Dön