29 / 03 / 2024

Kamulaştırma bedelinin tespiti!

Kamulaştırma bedelinin tespiti!

Kamulaştırma işlemi, devletin, özel mülkiyet kapsamındaki gayrimenkulleri belli bir bedel karşılığında almasına deniyor. Peki söz konusu kamulaştırma bedelinin tespiti nasıl yapılıyor?



Kamulaştırma bedelinin tespiti!

Kamulaştırma, belediye sınırları içerisinde kalan herhangi bir bölgede kamu yararı için özel mülkiyetlerin kamulaştırma bedeli ödenerek satın alınması işlemi olarak ifade ediliyor. Yapılan kamulaştırma bedelinin tespiti ile ilgili hükümler ise Kamulaştırma Kanunu kapsamında veriliyor.


Bu kanuna göre, kamulaştırma projesi kapsamında bilirkişi kurulu oluşturuluyor. Bu kurul, kamulaştırılacak malı inceleyerek bedeli belirleyecek ölçütleri belirliyor.


Kamulaştırma bedelinin tespiti esaslarının belirtildiği Kamulaştırma Kanunu madde 11 aşağıda bulunuyor.


Kamulaştırma bedelinin tespiti esasları

Madde 11 - 

15 inci madde uyarınca oluşturulacak bilirkişi kurulu, kamulaştırılacak taşınmaz mal veya kaynağın bulunduğu yere mahkeme heyeti ile birlikte giderek, hazır bulunan ilgilileri de dinledikten sonra taşınmaz mal veya kaynağın;


a)Cins ve nevini,

b) Yüzölçümünü.

c) Kıymetini etkileyebilecek bütün nitelik ve unsurlarını ve her unsurun ayrı ayrı değerini,

d)Varsa vergi beyanını,

e)Kamulaştırma tarihindeki resmi makamlarca yapılmış kıymet takdirlerini,

f) Arazilerde, taşınmaz mal veya kaynağın kamulaştırma tarihindeki mevkii ve şartlarına göre ve olduğu gibi kullanılması halinde getireceği net gelirini.

g) Arsalarda, kamulaştırılma gününden önceki özel amacı olmayan emsal satışlara göre satış değerini,

h) Yapılarda, (...)(2) resmi birim fiyatları ve yapı maliyet hesaplarını ve yıpranma payını,

ı) Bedelin tespitinde etkili olacak diğer objektif ölçüleri,

Esas tutarak düzenleyecekleri raporda bütün bu unsurların cevaplarını ayrı ayrı belirtmek suretiyle ve ilgililerin beyanını da dikkate alarak gerekçeli bir değerlendirme raporuna dayalı olarak taşınmaz malın değerini tespit ederler.


Taşınmaz malın değerinin tespitinde, kamulaştırmayı gerektiren imar ve hizmet teşebbüsünün sebep olacağı değer artışları ile ilerisi için düşünülen kullanma şekillerine göre getireceği kâr dikkate alınmaz.


Kamulaştırma yoluyla irtifak hakkı tesisinde, bu kamulaştırma sebebiyle taşınmaz mal veya kaynakta meydana gelecek kıymet düşüklüğü gerekçeleriyle belirtilir. Bu kıymet düşüklüğü kamulaştırma bedelidir.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön