25 / 04 / 2024

Kamulaştırma işlemi nasıl yapılır?

Kamulaştırma işlemi nasıl yapılır?

Belediyeler tarafından yapılan kamulaştırma işlemi nasıl yapılır, kamulaştırma süreci nasıl işler? Merak ediyorsanız yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz. İşte "Kamulaştırma işlemi"...



Kamulaştırma işlemi nasıl yapılır?

Kamulaştırma işlemi, bir bölgede kamunun ihtiyacı olan ve kamu yararını gözeten durumlarda söz konusu oluyor. Eğer yüksek kamu yararının olduğu projelerin kapsamında özel mülkiyete konu olan gayrimenkuller varsa, söz konusu gayrimenkuller üzerinde kamulaştırma işlemi yapılıyor. "Kamulaştırma nedir?" sorusunun da yanıtı verdikten sonra "Kamulaştırma işlemi nasıl olur?" sorusunu yanıtlayalım.


İstimlak olarak da bilinen kamulaştırma işlemi, söz konusu projenin bölge sınırları içinde olduğu belediye tarafından yapılıyor. "kamulaştırma işlemi neden yapılır?" diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım. 


Kamulaştırma işlemi, bir bölgenin gelişimi ve kalkınması için gerekli ihtiyaçların giderilmesi için yapılıyor. Bölgenin imar planı doğrultusunda yapılan çalışmalar sonucunda belirlenen alanlarda özel mülkiyetin olması halinde, karşılığı ödenerek bu kimselerden söz konusu yerler alınıyor.


Neler kamulaştırılır?

Kamulaştırma işlemine konu olabilecek gayrimenkuller, 2942 sayılı Kanunun 1. maddesinde ele alınmıştır. Buna göre;


*Araziler: Sınırları ayırmaya yeter araçlarla sınırlanmış ve belirlenmiş yer yüzeyler ve onların ayrılmaz bütünleyicileri.

*Tapu sicilinde müstakil ve daimi olmak üzere ayrıca kaydedilen haklar. Örneğin üst hakkı, kaynak hakkı gibi...

*Kaynaklar,

*Kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler.


Kamulaştırma süreci..

Kamulaştırma, belediyelerin imar planlarının yürürlüğe girmesinden itibaren 3 ay içerisinde hazırladıkları imar programlarında belli oluyor. Hazırlanan 5 yıllık imar programı çerçevesinde imar programlarının görüşülmesi için, yatırımcı kamu kuruluşların temsilcilerinin de katıldığı Meclis toplantısı yapılıyor. 


Yapılan toplantı sonrasında kamu kuruluşlarına tahsis edilen bölgeler, kamu kuruluşlarına bildiriliyor. Kamu kuruluşları, bu program süresi dahilinde kendisine tahsis edilen alanlar kamulaştırıyor.


Kamulaştırma nedeniyle ifraz..

Kamulaştırma süreci kapsamında projenin bir gayrimenkulün tamamını değil de bir kısmını kapsadığında söz konusu oluyor. Buna göre kamulaştırma nedeniyle ifraz işlemleri yapılıyor. Tapu üzerinde yapılacak değişik ile söz konusu işlem gerçekleşmiş oluyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön