25 / 04 / 2024

Kamulaştırma yoluyla irtifak kurmak!

Kamulaştırma yoluyla irtifak kurmak!

Kamulaştırma yoluyla irtifak kurmak idarenin taşınmazın mülkiyetine sahip olmak yerine taşınmazı kullanma ve yararlanma hakkına sahip olması anlamına geliyor. İrtifak hakkı nedir? sorusuyla haberimize başlıyoruz...




İrtifak hakkı nedir?


İrtifak hakkı bir şeyin kullanma veya yararlanma hakkını veren daha sınırlı bir ayni haktır. İrtifak hakkıyla kamulaştırmada idare, ihtiyacı bulunduğu taşınmazı mülkiyetine sahip olmak yerine taşınmazın derinliğini, yüksekliği veya kaynakları üzerinde kullanma veya yararlanma veya kullanma ve yararlanma hakkını elde etmesidir. Böylelikle idare hem mülkiyet için ödeyeceği bedelden daha az bir bedel ödemektedir hem de taşınmazı üzerine irtifak yoluyla kamulaştırma işlemi yapılan taşınmaz maliki, taşınmazı üzerinde tasarrufta bulunma hakkını korumaya devam eder.


Kamulaştırma yoluyla irtifak kurmak!


İrtifak kamulaştırmasında idare, ihtiyacı olan taşınmazın mülkiyetini devralmak yerine, taşınmazın belirli bir kesimi, yüksekliği, derinliği veya kaynak üzerinde kendi lehine bir irtifak hakkı tesis etmektedir. Böylelikle idare, hem mülkiyet için ödeyeceği kamulaştırma bedelinden daha az bir bedel ödemekte, hem de taşınmazı üzerinde irtifak yoluyla kamulaştırma işlemi yapılan taşınmaz maliki, taşınmazı üzerinde tasarrufta bulunma hakkını korumaya devam etmektedir.


İrtifak kamulaştırmasına verilebilecek en güzel örnek enerji nakil hatları ile ilgilidir. Üzerinden enerji nakil hattı geçen taşınmazların tamamen kamulaştırılmasına çoğu zaman gerek yoktur. Bunun yerine, söz konusu taşınmazlar üzerinde, enerji nakil hatlarının geçirilebilmesi (direklerin dikilmesi) amacıyla, idare lehine irtifak hakkı tesis edilmesi (irtifak kamulaştırması) yoluna gidilmektedir.



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön