27 / 04 / 2024

Kamulaştırmasız el atma davası nerede açılır?

Kamulaştırmasız el atma davası nerede açılır?

Kamulaştırmasız el atma, idarenin kamulaştırma yapılmadan bir kimsenin mülkiyetinde olan taşınmaza el koyma uygulamaları olarak karşımıza çıkıyor. Peki, taşınmaz mal sahibi tarafından kamulaştırmasız el atma davası nerede açılır?



Kamulaştırmasız el atma davası nerede açılır?

Kamulaştırmasız el atma, idarenin kamulaştırma yapılmadan bir kimsenin mülkiyetinde olan taşınmaza el koyma uygulamaları olarak karşımıza çıkıyor.


Kamu yararı için yapılan kamulaştırmasız el atma, kamulaştırma yetkisine sahip idareler tarafından yapılabiliyor. 


Eğer uygulama yetki sahibi olmayan bir idare tarafından yapılırsa, bu durumda idareye tazminat davası açılma hakkı doğuyor.  İdare tarafından el konulan taşınmazın sahibinin idareye karşı dava açabiliyor.


Açılabilen davalar arasında; el atmanın önlenmesi ve taşınmazın bedelinin idareden tahsili davaları yer alıyor.. Bu davalardan el atmanın önlemsi davası malın taşınmazın sahibi ya da mirasçıları tarafından açılabiliyor. Bu dava neticesinde idarenin taşınmaza el atması önlenebiliyor. Peki, kamulaştırmasız el atma davası nerede açılır?


Kamulaştırmasız el atma davası görevli mahkeme..

24.05.2013 tarihinde kabul edilen 6487 sayılı Bazı Kanunlar İle 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 21. maddesiyle  Kamulaştırma Kanunu’nun geçici 6. maddesine şu hüküm eklenmiştir. Buna göre: “Uygulama imar planlarında umumi hizmetlere ve resmî kurumlara ayrılmak suretiyle veya ilgili kanunların uygulamasıyla tasarrufu kısıtlanan taşınmazlar hakkında, 3/5/1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanununda öngörülen idari başvuru ve işlemler tamamlandıktan sonra idari yargıda dava açılabilir. Bu madde hükümleri karara bağlanmamış veya kararı kesinleşmemiş tüm davalara uygulanır. Kararı kesinleşen davalara ise, bu maddenin yalnızca sekizinci fıkra hükümleri uygulanır”. 


Böyle kamulaştırmasız el atma nedeniyle tazminat davalarının idare mahkemesinde açılması gerekiyor.


Kamulaştırmasız el atma nedeniyle tazminat dava dilekçesi!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön