19 / 04 / 2024

Kamuya ait binalarda yangın merdiveni şart!

Kamuya ait binalarda yangın merdiveni şart!

Kamuya açık yüksek katlı binalarda, yangın merdiveni ile ilgili yasal düzenleme bulunmasına rağmen, inşaat aşamasında bu önemli ayrıntıya dikkat edilmiyor. Kamuya ait çok katlı birçok binada da yangın merdiveni yok.





Ülkede, kamuya açık binalarda yangın merpeni şartı yasal olarak bulunmasına rağmen, binaların inşası sırasında denetim eksikliğinden dolayı bu önemli ayrıntı atlanıyor.


Fasıl 96 Yollar ve Binalar Düzenleme Yasası’ndaki tüzükte, yangın merpeninin, yanmayan maddeden yapılması ve yangın merpeninin 30 metre yürüyüş mesafesinde olması yönünde düzenleme yer alıyor. Yangın merpeni olması gereken projelerde, merpenin bulunması konusunda büyük hassasiyet gösteriliyor.



Yangın merpenleri proje üzerinde gösterilmesine rağmen, bazı durumlarda binanın inşa aşamasında, bu uygulamadan kaçınılması ise dikkat çekiyor. Binaya inşa izni veren ilgili belediye ve kaymakamlığın, gereken denetimleri yapması gerekiyor.


Gürcafer: Denetimi yapması gereken belediyeler ve kaymakamlıklardır


Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, Fasıl 96 Yollar ve Binalar Düzenleme Yasası’nda yangın merpenli ile ilgili düzenleme bulunduğunu söyleyerek, kamuya açık olan işyerleri, oteller, alışveriş merkezleri veya rezidans tipindeki binalarda yangın çıkışının zorunlu olduğunu ve proje aşamasında bunların gösterildiğini belirtti.


Gürcafer, yangın merpeninin projede gösterilmemesi halinde bina için vize alınamayacağını ifade ederek, bunun yerinde yapılıp yapılmadığını kontrol etmesi gerekenin belediyeler ve kaymakamlıklar olduğunu kaydetti.


Aktaç: Projelerde gösterilmesine rağmen bazen yerinde uygulanmıyor


Mimarlar Odası Başkanı Türker Aktaç, Fasıl 96’da yangın merpeni bulmak için 30 metre yürüyüş mesafesi yönünde düzenleme yapıldığını, bunun kamuya açık binalarda geçerli olduğunu söyledi. Fasıl 96’da yangın merpenleri ile ilgili bir prosedür bulunduğunu, bazen bunların projelerde gösterilmesine rağmen, yerinde uygulanmadığına dikkat çekti.


Aktaç, odada, projelerde yangın merpeni ile ilgili kontrolü yaptıklarını, vize bürosunun bu konuda çok hassas olduğunu, ruhsat aşamasında itfaiyenin de bina ile ilgili rapor verdiğini ifade ederek, “Merpenler yürüyüş mesafesine uyuyor mu, insanlar bunları bulabilecek mi, bunlara bakılıyor. Ancak uygulama safhasında ilgili izni veren makam, bunu kontrol etmelidir” dedi.


Aktaç, bina ile ilgili iznin belediye veya kaymakamlık tarafından kontrol edilmesi gerektiğinin önemine değindi.


“Yangın yönetmenliği yok”


Yangın yönetmeliği olamamasının en büyük sıkıntı olduğuna işaret eden Aktaç, binalarda kullanılan maddelerde yangın ve dumana dayanıklılıkla ilgili bir yönetmelik olması gerektiğinin altını çizdi.


Konuyla ilgili şu anda yasada bir düzenleme olmadığını ifade eden Aktaç, kendilerinin Makine Mühendisleri Odası ile birlikte yangın yönetmenliğinin hazırlanması konusunda çalışma yürüttüklerini aktardı.


“İnşaat malzemelerine standart getirilmeli, Isı Yönetmeliği de çıkarılmalı”


Aktaç, ülkeye ithal edilen inşaat malzemelerine de standart getirilerek, yangın yönetmeliğine uygun olması gerektiğini ancak böyle bir yönetmelik olmadığı için denetimin de yapılamadığını kaydetti.


Aktaç, Yangın Yönetmeliği’nin ardından, Isı Yönetmeliği olması gerektiğini ifade ederek, “Şu anda inşa edilen binaların hangi standartlara göre yapıldığı belli değil. Bir evalırken müteahhidin ve yatırımcının inisiyatifine kalmış durumdasınız. Şartnamelerle konulan belli bir standart var. Ancak bu, günümüz şartlarında yeterli değil” dedi.


Berkut: Yangın merpeni koşullarına uyulmalı


Şehir Planlama Dairesi Eski Müdürlerinden Asilkan Berkut, Fasıl 96 Yollar ve Binalar Düzenleme Yasası’nın tüzüğünde, yangın merpenleri ile ilgili koşulların belirlendiğini söyleyerek, bu koşullara uyulması gerektiği belirtti.


Bunun projelere konmaması halinde binalara vize verilmediğini anlatan Berkut, bu hususa çok dikkat edildiğini vurguladı. Berkut, yangın merpeninin 30 metreyi aşmamak kaydıyla yanmayacak maddeden yapılması gerektiğinin tüzükte net olarak belirtildiğine dikkat çekerek, bina için izin alınmadan önce itfaiyenin de gidip şartlarını koyduğunu aktardı. Vizede çok titiz davranıldığını ancak bina yapılırken bazen kontrol ve denetimin tam yapılmadığını ifade etti. Berkut, emirname ve imar planı çıkan bölgelerde, öncelikle İmar Yasası’nın kurallarının geçtiğini, onun ardından Fasıl 96’nın kurallarının işlemeye başladığını da sözlerine ekledi.




Emine DAVUT YİTMEN/Kıbrıs Gazetesi


Geri Dön