25 / 04 / 2024

Kanal Edirne Projesi'nde çalışmalar ne durumda?

Kanal Edirne Projesi'nde çalışmalar ne durumda?

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kanal Edirne Projesi'ne ilişkin "Baypas kanalıyla Meriç Nehri'ni taşkınlara karşı rahatlatmış olacağız" dedi.



Çeşitli ziyaret ve açılışlar için kente gelen Bakan Eroğlu, taşkın anında Meriç Nehri'nin baypas etmesi amacıyla inşasına başlanan Kanal Edirne Projesi kapsamında çalışmaları yerinde inceledi.


Eroğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, kanalın uzunluğunun 7 bin 800 metre olduğunu söyledi.


Kanalın kenti taşkınlardan koruyacağının altını çizen Eroğlu, şunları kaydetti:


"DSİ çalışmalarına devam ediyor. 50 ile 70 makinemiz alanda. Burayı ihale ettik inşallah çok güzel tahkimat yapılacaktır. Meriç Nehri taştığı zaman kanalın yapıldığı bölgeyi tamamen sular altında bırakıyordu. Baypas kanalıyla Meriç Nehri'ni taşkınlara karşı rahatlatmış olacağız.


Dev bir kanal inşa ediyoruz. İş makinelerimiz, dozerler ve yükleyiciler sürekli, durmadan çalışıyor. Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu Edirne'ye geldiğinde Karlıova Köprüsü üzerinde kentin yaşadığı taşkın sorununu dile getirdim. Toprakların sular altında kaldığını, işletmelerin zarar gördüğünü söyledim. Başbakanımıza kanal projesini önerdim ve uygun gördü. Başbakanımızın talimatıyla hemen başladık. Arkadaşlarımız çok iyi çalışıyor. İnşallah kısa zamanda Meriç Nehri'ne de ulaşacağız. Edirne için çok faydalı bir çalışma oluyor. Hayırlı olsun diyorum."


-"Meriç Nehri ile ilgili birçok projemiz var"


Bir gazetecinin "Nehir kenarları değerlendirilebilir mi?" sorusunu, Eroğlu, "Bakalım eğer yapılabilecekse yaparız. Turizm açısından önemli. Mesire alanları, parklar, bahçeler, kafeteryalar, restoranlar ve yürüyüş alanları olabilir. Daha yeni teklif edildi. İnceleyeceğiz, böyle bir şey yapılabilirse uygularız" şeklinde yanıtladı.


"Meriç Nehri'nin suyu Saros Körfezi'ne dökülüyor. İlerleyen süreçte nehir suyunun değerlendirilmesi ile ilgili bir proje var mı?" sorusunu Eroğlu, "Meriç Nehri ile ilgili birçok projemiz var. Nehirden bazı barajlara su aktarma, hatta Ergene'ye su aktarma, oradaki sanayi bölgelerine suyu iletme gibi projemiz var. Olabilir, Meriç Nehri bu bakımdan önemli nehirlerden biridir. Projelerimiz devam ediyor şu anda. Tekirdağ Organize Sanayi Bölgesi'nin böyle bir talebi var. İstanbul'da İSKİ'de böyle bir iletim kanalı yapılırsa, İstanbul sınırları içerisinde bazı alanlar var biliyorsunuz Tekirdağ vesaire oralara su iletebiliriz" diye yanıtladı.


"Bulgaristan tarafından taşkın riskiyle ilgili herhangi bir uyarı var mı?" sorusunu Eroğlu, herhangi bir bildirimin olmadığını kaydetti.


-Şehitliği ziyaret etti


Bu arada Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Birinci Balkan Harbi sırasında yaralanarak tedavi gördüğü Edirne Askeri Hastanesi'nde vefat eden dedesi topçu er Hacı Hasanzade Mehmet Efendi'nin mezarının da bulunduğu Edirne Askeri Hastanesi Şehitliği'ni de ziyaret etti.



AA





Bu haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şöyle yer aldı!



Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, kenti sel ve su taşkınlarından koruyacak Kanal Edirne projesinde incelemelerde bulundu. Kanal Edirne'nin 2017 yılı içerisinde tamamlanacağına işaret eden Eroğlu, proje tamamlandığında başta İstanbul olmak üzere bölgedeki diğer illere Meriç nehrinden su aktaracaklarını söyledi.


Edirne'de yapılacak 13 tesisin açılış ve temel atma törenini gerçekleştirmek için kente gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yaşanan sel ve su taşkınlarını önlemek için yapımına devam edilen 7 bin 800 metre uzunluğunda olması planlanan Kanal Edirne projesindeki çalışmaları yerinde inceledi. Eroğlu, Meriç nehrinin su debisinin artması sonucu bölgede çok sayıda tarım arazisi ve işletmenin büyük zarar gördüğünü hatırlatarak, Kanal Edirne projesi tamamlandığında, Meriç nehrinin baypas edileceğini ve kenti sel taşkınlarından koruyacağını kaydetti.

“EDİRNE'Yİ BÜYÜK ÖLÇÜDE TAŞKINDAN KORUYACAK"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kanal Edirne projesindeki incelemelerin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Kanal Edirne diye adlandırdığımız ve aşağı yukarı genişliği 70-90 metre arasında ve uzunluğu 7 bin 800 metre olan ve Edirne'yi büyük ölçüde taşkınlardan koruyacak olan kanalın projesinin yapımındayız. Şu an bizim 50 ile 70 arasındaki makinelerimiz DSİ tarafından çalıştırılıyor. Ayrıca burayı ihale ettik, inşallah çok güzel tahkimat yapılacak" dedi.

“DEV BİR KANAL İNŞA EDİYORUZ"

Bakan Eroğlu, geçen yıl Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte Edirne'nin Karaağaç mahallesine geldiklerinde, taşkını ve yaşanan sıkıntıları önlemek amacıyla projeye karar verdiklerini ve kendisinin de 'Hemen başlayın' talimatıyla yola çıktıklarını hatırlattı. Meriç nehri taştığı zaman özellikle bu bölgeyi sular altında bıraktığını anlatan Eroğlu, "Böylece taşkınların bir kısmını buradan Edirne'nin dışına farklı bir noktaya tahliye etmektir. İnşallah 2017 yılının sonunda projeyi bitirmeyi hedefliyoruz. Böyle dev bir kanal inşa ediyoruz. Edirne için çok faydalı bir çalışma oluyor. Hayırlı olsun diyorum" diye konuştu.

“MERİÇ NEHRİNİN SUYU İSTANBUL'A TAŞINACAK"

Kanal Edirne projesinin tamamlanmasının ardından Meriç nehri suyu ile ilgili çeşitli projelerinin olduğuna değinen Eroğlu, “Meriç nehri ile ilgili bizim projelerimiz var. Meriç nehrinden bazı barajlara su aktarma, Ergene'ye su aktarma, oradaki sanayi bölgelerine suyu iletme şeklinde projelerimiz var. İletim kanalı var. Meriç nehrinden yeteri kadar istifade edeceğiz. Tekirdağ Sanayi Bölgesinden su alımı ile ilgili bir talep var. Hatta İstanbul'da İSKİ'nin talebi var. Bir iletim kanalı yapılırsa biz de o bölgedeki, İstanbul sınırları içerisindeki bazı alana suyu iletebiliriz" ifadelerini kullandı.


Yeni Şafak 


Geri Dön