29 / 03 / 2024

Kanal İstanbul projesi!

Kanal İstanbul projesi!

İstanbul için yapılması planlanan projelerden biri olan Kanal İstanbul projesi ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Kanal İstanbul projesi

27 Nisan 2011 tarihinde Haliç Kongre Merkezi'nde yapılan basın toplasıntısı ile detayları verilen Kanal İstanbul projesi,  İstanbul'da yapılması düşünülen bir suyolu projesi olarak karşımıza çıkıyor.


Yapılması planlanan projenin tarihi Osmanlı Devleti zamanına dayanıyor. 1500'lü yılların ortalarında Osmanlı Devleti'nin hayata geçirmeyi planladığı projeler arasında Sakarya Nehri ve Sapanca Gölü'nü Karadeniz ve Marmara'ya bağlamak da bulunuyordu.


Projenin tekrar gündeme gelmesi 2010 yılında söz konusu oluyor. 23 Eylül 2010'da gazeteci Hıncal Uluç yazdığı bir yazıda Kanal İstanbul projesinden "Çılgın" proje olarak bahsediyor.


27 Nisan 2011 tarihinde ise proje detayları açıklanan Kanal İstanbul projesinin, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda hayata geçirilmesi planlanıyor. Karadeniz ile Akdeniz arasında tek bir geçit olan İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiğini rahatlatmak amacı ile Karadeniz ve Marmara Denizi arasında yapay bir suyolu açılması öngörülüyor.


Kanalın Marmara Denizi ile birleştiği noktada da iki yeni kentten birinin kurulması planlanıyor. Ancak kanalın nereden geçeceği hususunda henüz net bir bilgi bulunmuyor.


Kanalın uzunluğu 40-45 kilometre; genişliği yüzeyde 145-150 metre, tabanda ise yaklaşık 125 metre olması planlanıyor.


Etüt çalışması iki yıl sürecek olan Kanal İstanbul projesi için gerekli maliyetin 10 milyar doların üzerinde olabileceği belirtiliyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön