18 / 04 / 2024

Kanal İstanbul projesinden hangi bölgeler etkilenecek?

Kanal İstanbul projesinden hangi bölgeler etkilenecek?

Hürriyet Gazetesi'nin köşe yazarlarından Yalçın Bayer bugünkü yazısında CHP'li İBB meclis üyesi Mehmet Berke Merter'in Kanal İstanbul projesi hakkındaki görüşlerini kaleme aldı. İşte Yalçın Bayer'in o yazısı...



İBB ve Bahçelievler meclisinin CHP'li üyesi Mehmet Berke Merter, "AKP hükümetleri tarafından dillendirilen 'Kanal İstanbul Projesi'nin güzergâhı var mıdır, yok mudur?' Ne yazık ki bilinmiyor" dedi.

Merter’in eleştirilerinin satırbaşları şöyle:


Öyle görünüyor ki Kanal Projesi, İstanbul’un Arnavutköy, Başakşehir ve Küçükçekmece ilçeleri sınırları içinde olacak ve bu durumdan en çok İstanbul’un yoksul kesimleri olan Çatalca ve Arnavutköy ilçelerinin mahalleleri, köyleri ve yerleşim bölgeleri olmak üzere; Başakşehir, Küçükçekmece bölgesindeki Altıntepe, Güvercintepe ve Şahintepe mahalleleri etkilenecek.


Bölgelerde oluşturulan rezerv alanları ile kamulaştırma sonucu yoksul halk buradan kovulacak, yapılacak lüks konutlarla bölge tam bir rant alanına çevrilecek. Proje kapsamından geri dönülmez ise ekolojik ve arkeolojik kıyımlar yaşanacağı gerçeği de önümüzde durmaktadır, öngörülmelidir.


Projenin muhtemelen iklimi ve doğayı değiştirecek jeolojik sonuçları, muhtemel bir tsunami ve deniz yükselmesinin etkileri hesaplanmış mıdır?


Proje bölgesinde 7 milyona yakın insanın yaşayacağı varsayıldığında bu yoğunluğun yeraltı sularına etkisi nasıl olacaktır, yetecek midir?


Düşünülen ‘Kanal Projesi’ başta Trakya’nın doğusu olmak üzere İstanbul’un ekolojisini ne şekilde değiştirecektir, hesaplanmış mıdır? Kaybedilecek tarım arazilerinin, kesilecek ağaçların, yok edilecek yeşil alanların telafisi düşünülmüş müdür? ‘Yarımburgaz Mağaraları’nın tahribatı nasıl engellenecek? Dünyanın en büyük 10 keşfi arasında gösterilen Bathonea Antik Kenti’nde Paleolitik döneme ait çakmaktaşlarından Genç Osmanlı dönemine ait çiftliğe kadar insanlık tarihinin hemen hemen tüm dönemlerini görmek mümkün olmakla birlikte, kent en parlak çağını Roma döneminde yaşamıştır. En son Eylül 2015 tarihinde Hititlere ait bir kurşun figürünün Bathonea gibi Hitit diyarından çok uzak bir yerde ele geçmesiyle gündeme gelen bu arkeolojik kent, Kanal Projesi kapsamında olan bu bölge ne olacak? Nasıl korunacak?”


Hürriyet/ Yalçın BAYER


Geri Dön