26 / 04 / 2024

Kanal İstanbul projesiyle 1 milyonluk yeni şehir kurulacak!

Kanal İstanbul projesiyle 1 milyonluk yeni şehir kurulacak!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bakanlığın 2012'de rezerv alan ilan ettiği bölgeyi yeniden planlayacak. Bakanlık, Terkos Gölü'nün doğusundan Küçükcekmece Gölü ve Avcılar arasında kalan 38 bin 500 hektarlık alanı yapılaşmaya açacağı için eleştirilmişti.




İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2012'de rezerv alan ilan ettiği bölgeyi yeniden planlayacak. Bakanlık, Terkos Gölü'nün doğusundan Küçükcekmece Gölü ve Avcılar arasında kalan 38 bin 500 hektarlık alanı yapılaşmaya açacağı için eleştirilmişti. Alanda 1 milyonluk yeni şehir kurulması öngörülüyor. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul'un anayasası olarak kabul edilen 2009 yılında uzman ekiple hazırlanan 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda değişikliğe gidilmesini istedi. 


İstanbul'da afet riskini bertaraf etmek için 13 Ağustos 2012'de Bakanlar Kurulu karan ile yaklaşık Terkos Gölü'nün doğusundan Küçükçekmece Gölü ile Avcılar arasında kalan 38 bin 500 hektarlık alanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilendirilmişti. Söz konusu alan yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere 6306 sayılı kanun kapsamında "rezerv yapı alanı" olarak belirlenmişti. 

Önce alanda bir master plan ve sonrasında planlama ve tasarım çalışmalan yapılacaktı. Alanın planlaması da bakanlık tarafından düzenlenecekti. Bölgenin yüksek yoğunluklu yapılaşmaya açılacağı yönünde eleştiriler yapılmıştı. Ancak Çevre Bakanlığı planlama yapma yetkisini Büyükşehir'e verdi. 


İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi şubat ayı oturumları tamamlandı. Otuaımların son gününde İstanbul'un anayasası olarak görülen 1/100 binlik Çevre Düzeni İmar Planı'nda değişikliğe gidilmesine karar verildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın talep ettiği düzenlemeye göre şehrin Avrupa yakasında 38 bin 500 hektarlık "rezerv yapı alanı" belirlenecek. Bu alanların tespitini ise İBB'nin iştirak şirketlerinden Boğaziçi İnşaat Müşavirlik AS (BİMTAŞ) yapacak. Ardından 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı revizyonu ile 1/5 bin ölçekli nazım ve 1/1000 ölçekli uygulama planlan yeniden hazırlanacak. Bakanlık İstanbul'da kent bütünlüğünün bozulmaması için plaıılann İBB tarafından yapılmasını istedi. 


CHP'Lİ ÇOBAN: RAPOR İNCELENMELİ 


Teklifin Büyükşehir Meclisi'nde görüşülmesi esnasında CHP Gaip Sözcüsü Tonguç Çoban söz alarak komisyonlara geç sunulduğunu alelacele meclise getirildiğini kaydetti. Çoban. "100 binlik planda revizyon için önemli bir rapor. Ancak bizim önümüze çok geç geldi. Komisyonda inceleyemedik. 

Bu yüzden raporun geri çekilmesini ve biz inceledikten sonra gelmesini istiyoruz. Bövle önemli bir konuva ret oyu vermek istemeyiz. Su durumda ret oyu kullanmak zorundayız." dedi. 


İBB İmar Komisyonu Başkan Vekili Timur Soysal ise prensip olarak bu karan oybirliği ile geçirmek istediklerini söyledi. Planlarda değişikliğin Büyükşehir tarafından yapılacağını belirten Soysal, "Bu sürecin bundan sonra BİMTAS yani Büyükşehir tarafından yürütülmesini sağlayacak bir protokol. Bu planların 1/100 bin ölçekli planın dengeleri açısından Büyükşehir tarafından yapılması gerekiyor. Burada bir plan değişikliği kararı vermiyoruz. Bir protokol yapılmasına imkan sağlayacağız. Yeteri kadar incelenmemiş olmasına bir şey demiyorum. Protokol yapılırsa hemen bu planlarla ilgili teknik çalışmalar başlayacak." dedi. Teklifin komisyonlara geri çekilmemesi üzerine Meclis Başkanı Ahmet Selamet teklifi oylamaya açtı. Karar AK Partili üyelerin oyları ile kabul edildi. 


Büyükşehir'in yapacağı yeni planlama İstanbul'un anayasası kabul edilen 100 binlik Çevre Düzeni basta olmak üzere tüm planlara islenecek. 

100 binlik planda afet revizyonu da yapılacak. CHP grubu, planın komisyonlara geç sunulmasını eleştirdi. 



Zaman


Geri Dön