26 / 04 / 2024

Kanalistanbul parasını 10 yılda çıkarır!

Kanalistanbul parasını 10 yılda çıkarır!

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, "Kanalistanbul"un 50 milyar dolarlık bir ekonomi yaratacağını ve projenin 10 yıl gibi bir sürede kendini amorti edeceğini söyledi



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Kanalistanbul projesi işdünyasında da heyecan yarattı. Projenin 50 milyar dolarlık bir ekonomi yaratacağını ve kendisini de 10 yılda amorti edeceğini söyleyen Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, projenin vizyoner bir yapıya da sahip olduğunu kaydetti. Ahaber'de Selin Olgun'un sorularını yanıtlayan Şahenk, Kanalistanbul'a ilişkin görüşlerini paylaştı. İstanbul Boğazı'nın doğal güzelliğinin de korunacak olmasının projenin çok önemli bir noktası olduğunu vurgulayan Şahenk sözlerini şöyle sürdürdü: "Kanalın tahmini 50 kilometre olması bekleniyor. Yine kilometresinin de maliyeti 1 milyar dolar deniyor. Bizim yaptığımız hesaplara göre oradan geçecek trafik 5 milyar dolarlık bir kazanç sağlayabilir. Buna baktığımız zaman 10 senede kendini ödeyebilen bir proje olduğunu görüyorum." Ekonomik anlamda projeyi son derece vizyoner buluyorum. "Biz istesek de istemesek de İstanbul'a her zaman bir ilgi var. Nüfus İstanbul'a kayıyor. Yeni yatırımlarla daha modern bir yaşam merkezlerinin kurulması bugünkü trafik sıkışıklığını da önleyecektir. Yoksa biz bu alanda 5. Köprüyü de yapmak zorunda kalacağız."

BÜYÜK POTANSİYEL

Projenin Türkiye'deki eşsiz Boğaz güzelliğinin korunmasına da katkı sağlayacağını yineleyen Şahenk, "Boğaz rahatlayacak. Çok büyük kazaların olduğu günler gördük. Gemilerin çarpışma endişesinin her zaman sürdüğü gerçeği ile de karşı karşıyayız" dedi.

25 bin dolar kişi başı gelir

İŞ dünyası projeyi nasıl değerlendiriyor sorusuna da yanıt veren Şahenk, Türkiye'nin eskiden 10 bin dolar kişi başına gelir olabilir mi diye tartıştığını söyledi. "Bu gerçekleşti. Türkiye'de 7-8 senede bir çoğumuzun hayal edemediği değişimler oldu" diyen Şahenk şunları kaydetti. "Bu anlamda tabii detayına bakmak ve incelemek lazım ama hedef koyacaksınız hedefin altını da dolduracaksınız. Bence Türkiye 2020'li yıllara geldiği zaman 25 bin dolar kişi başına geliri olabilecek. Yeter ki istikrarlı bir şekilde ekonomimizi yönetmeye devam edelim."
Sabah


Geri Dön