29 / 03 / 2024

Kanuni kira zammı oranı nedir?

Kanuni kira zammı oranı nedir?

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracı ile yapılan sözleşmenin yenilenmesi halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. Peki, kanuni kira zammı oranı nedir? Kanuni kira zammı nasıl yapılır?



Kanuni kira zammı oranı nedir?

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracı ile yapılan sözleşmenin yenilenmesi halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor.


Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Peki, kanuni kira zammı oranı nedir? Kanuni kira zammı nasıl yapılır?


Kanuni kira zammı oranı

Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Yukarıda da görüldüğü üzere kanun kapsamında hangi ÜFE oranının hesaplanması gerektiği açıklanmıyor. Bu konuda TÜİK ve Yargıtay farklı oranların baz alınarak hesaplama yapılması gerektiğini açıklıyor.


TÜİK'e göre Kanuni kira zammı oranı

TÜİK, ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının kullanılması gerektiğini öngörüyor.


Yargıtay'a göre Kanuni kira zammı oranı

Yargıtay'ın aldığı karara göre ise kira zammı hesaplamalarında on iki aylık ortalamalar kullanılıyor.



Kira yasası 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön