26 / 04 / 2024

Kanuni önalım hakkı!

Kanuni önalım hakkı!

Kanuni önalım hakkı nedir? Sözleşmeden doğan önalım hakkıyla kanuni önalım hakkı arasındaki fark nedir? Kanuni önalım hakkı tapuya şerh edilir mi? sorularının cevapları haberimizde yer alıyor..



Kanuni önalım hakkı


Paylı mülkiyetlerde hissedarlık esasına göre tescilli taşınmaz mallarda hissedarların birbirlerine karşı önalım hakları vardır. Bu hak kanun tarafından da tanındığından bu hakka kanuni önalım hakkı deniyor. Kanuni önalım hakkının sözleşmeden doğan önalım hakkından farkı tapu kütüğüne şerh edilmemesinde ortaya çıkıyor. Sözleşmeden doğan önalım hakkında önalım hakkın tapuya şerhi zorunluyken kanuni önalım hakkında hak zaten kanun tarafından da tanındığından tapuya şerhine gerek olmuyor.


Bu hakka sahip olmak için taşınmaz malda hisse sahibi olmak yeterli oluyor. Sözkonusu hissenin çok veya az oluşunun da bir önemi olmuyor. Önalım hakkının kullanılmasına esas olmak üzere, tapuda yapılan satışları önalım hakkı sahibine ihbar yükümlülüğü satıcıya ve yeni alıcıya ait oluyor. Bu konuda tapu sicil müdürlüğünün ihbar yükümlülüğü olmuyor. 


Yapılan satışın alıcı veya satıcı tarafından diğer paydaşlara noter aracılığıyla bildirilmesi gerekiyor. Ayrıca istenildiği takdirde bu haktan feragat edilebiliyor. Feragat noterden yapılabileceği gibi tapu sicil müdürlüğüne başvurarak da yapılabiliyor. Tapu sicil müdürlüğüne başvurulması halinde feragat edenin beyanı tescil istem belgesine yazılarak tapu kütüğünün şerhler sütununa şerh ediliyor. Feragatın bedelli veya bedelsiz yapılmış olmasının tapu sicili açısından bir önemi olmuyor.


Önalım hakkı nedir?

Sözleşmeden doğan şufa hakkı!

Önalım hakkından feragat!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön