28 / 03 / 2024

Kapadokya Yeraltı Şehirlerinin Mimari Özellikleri konferansı düzenlendi!

 Kapadokya Yeraltı Şehirlerinin Mimari Özellikleri konferansı düzenlendi!

Avusturya’nın başkenti Viyana’da, Viyana Yunus Emre Enstitüsü’nün öncülüğünde “Kapadokya Yeraltı Şehirlerinin Mimari Özellikleri” konulu konferans düzenlendi.



Avusturya’nın başkenti Viyana’da, Viyana Yunus Emre Enstitüsü’nün öncülüğünde  “Kapadokya Yeraltı Şehirlerinin Mimari Özellikleri” konulu konferans düzenlendi.

 

Viyana Yunus Emre Enstitüsü, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve Viyana Teknik Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği, “Yerel Türk Mimarisi” konferanslar dizisi başladı.


Viyana Teknik Üniversitesi’nde gerçekleştirilen konferansın ilk konuğu, Türkiye Turist Rehberleri Federasyonu Dönem Başkan Yardımcısı Mehmet Ulusoy oldu. Ulusoy, öğrenciler, mimarlar ve vatandaşların katıldığı programda,,  “Kapadokya Yeraltı Şehirlerinin Mimari Özellikleri” konulu konferans verdi.


Kapadokya’nın 60 milyon yıl önce Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ’ın püskürttüğü lav ve küllerden oluştuğunu anlatan Ulusoy, bölgedeki yumuşak tabakaların, milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgarlar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıktığını ifade etti.


Kapadokya bölgesinde doğa ve tarihin bütünleştiğini vurgulayan Ulusoy, “Coğrafi olaylar peribacalarını oluştururken, tarihi süreçte insanlar da bu peribacalarının içlerine evler, kiliseler ve manastırlar yapmışlardır. Ayrıca fresklerle süsleyerek binlerce yıllık medeniyetlerin izlerini günümüze taşımışlardır” dedi.


Viyana Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mevlüt Bulut ise “Yerel Türk Mimarisi” konferanslar dizisinin Ekim-Aralık 2015 tarihleri arasında beş ayrı konferans şeklinde gerçekleşeceğini kaydetti.


Her bir konferansta Türkiye’nin bölge bölge mimari özelliklerinin tanıtılacağını aktaran Bulut, “Bu projeyle Viyana’daki sanatseverlere yerel Türk mimarisini daha yakından tanıma imkanı sunacağız. Bu konferanslar dizisiyle Türkiye mimarisine varolan ilginin artmasını umuyoruz” dedi.


Mimarimedya 


Geri Dön