20 / 04 / 2024

Kapadokya'daki kayadan oyma evler turistlerin gözdesi oldu

Kapadokya'daki kayadan oyma evler turistlerin gözdesi oldu

Kapadokya'nın Aksaray'ın Güzelyurt ilçesindeki kayadan oyma evler turistlerin yeni gözdesi olduğu bildirildi



Kapadokya'nın tarihi yerleşim birimlerinden olan Aksaray'ın Güzelyurt ilçesindeki Manastır Vadisi'nin
kayadan oyma evler, kilise ve yer altı şehirleriyle bölgeye gelen yabancı turistlerin yeni gözdesi olduğu bildirildi.

Güzelyurt Belediye Başkanı Kudret Özeş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Güzelyurt'un, vadileri, kiliseleri, yer altı şehirleri ve kayadan oyma yaşam mekanlarıyla Kapadokya'da tarih, kültür ve doğanın bütünleştiği önemli bir yerleşim olduğunu söyledi.

Dünyaca ünlü Ihlara Vadisi'nin Güzelyurt ilçesinde bulunduğunu anımsatan Özeş, "Ihlara Vadisi'nin yanı sıra Manastır Vadisi, Gaziemir yeraltı şehri, Selime Katedrali, Kilise Camii, Kızıl Kilise ve tarihi Gelveri evleriyle birlikte Güzelyurt turistler için bir cazibe merkezidir" dedi.

Güzelyurt ilçe merkezinde bulunan Manastır Vadisi'nin tarihi ve doğal özelliğiyle Ihlara Vadisi'ni andırdığını dile getiren Özeş, şunları kaydetti:

"Ihlara Vadisi dünyaca ünlü olmasına karşın Manastır Vadisi yeterince bilinmiyor. Güzelyurt ilçe merkezinden başlayan vadi, 4-5 kilometrelik bir uzunluğa sahip. Vadi içerisinde 50 kadar kayadan oyma kilise ve manastır
bulunuyor. Kayadan oyma evler, kilise ve yer altı şehirleriyle küçük bir Ihlara Vadisi görünümündeki Manastır Vadisi'ni daha iyi değerlendirmek için çalışmalarımız sürüyor.

Vadi içinde çevre düzenlemesi ve restore çalışması başlatacağız. Vadide turistlerin en fazla ilgisini çeken Kilise Camii, 'Küçük Ayasofya' olarak da biliniyor. MS 385'te yapılan yapı, Ortodokslar için büyük önem taşıyor. Kilise Camii ve çevresi, 2009 yılında Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilerek turizme ve ibadete açıldı."

-MANASTIR VADİSİ YABANCI TURİSTLERİN YENİ GÖZDESİ-
Manastır Vadisi'ni ziyaret eden turist sayısının her geçen yıl arttığını vurgulayan Özeş, şöyle devam etti:

"Kayadan oyma evler, kilise ve yer altı şehirleriyle Ihlara Vadisi'ni andıran Manastır Vadisi Kapadokya'da turistlerin yeni gözdesi oldu. Manastır Vadisi'ne gelen yabancı turist sayısı 2008 yılında 10 bin 200 iken geçen yıl 14 bin 80'e çıktı. Yani Manastır Vadisi'ni ziyaret eden yabancı turist sayısı, 2009 yılında bir önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 38 arttı. Aynı şekilde 2008 yılında toplam yerli ve yabancı 14 bin 250 turistin ziyaret ettiği Manastır Vadisi'ni 2009 yılında yaklaşık yüzde 59,7 artışla 22 bin 760 kişi gezdi. Özellikle tur otobüslerinin sayısında ciddi artış oldu. Yabancı turistler genelde Yunanlılar, Fransızlar ve Japonlardan oluşuyor. Turist sayısının artışında tanıtımlar, yerli turist sayısının artışında ise Güzelyurt Meslek Yüksekokulu'nun açılması etkili
oldu."

Vadiye gelen turist sayısındaki artışın gelirlere de yansıdığını ifade eden Özeş, 2008 yılında 19 bin 500 lira, 2009 yılında 36 bin 250 lira gelir elde edildiğini kaydetti.

Özeş, Güzelyurt'un Kapadokya içinde turizmde hızla geliştiğini ve adından söz ettirdiğini sözlerine ekledi.
AA


Geri Dön