28 / 03 / 2024

Kapadokya'nın 11 bin yıllık tarihi Aksaray Müzesi'nde!

Kapadokya'nın 11 bin yıllık tarihi Aksaray Müzesi'nde!

Kapadokya tarihine ışık tutan önemli arkeolojik ve etnografik eserlerle, mumyalar ve dünyanın bilinen ilk ameliyatlı kafatasının bulunduğu Aksaray Müzesi, teşhir ve tanzim çalışmasının tamamlanmasıyla yeniden ziyarete açıldı.



Kapadokya tarihine ışık tutan önemli arkeolojik ve etnografik eserlerle, mumyalar ve dünyanın bilinen ilk ameliyatlı mamut fosilinin de bulunduğu hayvan fosilleri ile çeşitli toprak ve taş örnekleri sergileniyor. Bu salonda 11 bin yıl önce Kapadokya'da ilk yerkafatasına sahip Aksaray Müzesi, teşhir ve tanzim çalışmasının tamamlanmasıyla yeniden ziyarete açıldı. Aksaray Mü- . 

ze8i Müdür Vekili Fariz Demir, AA muhabiri-; ne yaptığı açıklamada, 2012 başmda yeni teşhir çalışması için kapatılan müzenin teşhir ve tanzim çalıgmamı-ıın tamamlandığım söyledi. 


Müzenin 2 bin metrekaresi kapalı, 12 bin metrekarelik alan üzerinde yer aldığını belirten Demir, "Sekizgen planüzerine 3 katlı inşâ edilen müze ve bahçesinde toplam İ5 bin 437 adet eser bulunuyor. 

Müze içinde 6 salon, 5 depo, konferans salonu ve çalışma odaları bulunuyor" dedi. 


Müzede, Kapadokya'nm 11 bin yıllık tarihinin birbiriyle koridorlarla bağlanan 6 teşhir salonunda sergilendiğini anlatan Demir, şunları ifade etti: "İlk teşhir salonunda Aksaray'ın jeolojik dönemlerine ait, içinde leşimin başladığı Aşıklı Höyük'ten bilimsel kazılarla ortaya çıkarılan ve daha geç bir döneme tarihlendirilen Orta Kalkolitik yerleşmesi Güvercinkayası kazılarından gelen eserler sergilenmektedir" diye konuştu. 


Asur ticaret kolonileri Acemhöyük'te Üçüncü teşhir salonunda Asur ticaret kolonilerinin Anadolu'daki en önemli merkezlerinden Acemhöyük'ten, bilimsel kazılarla çıkartılan eserlerin sergilendiğini dile getiren Demir, dördüncü teşhir salonunda ise Demir Çağı, Helenistik Çağ, Roma, Doğu Roma ve Selçuklu dönemlerine tarihlenen eserlerin yer aldığım aktardı. 


Mumyalar salonu Beşinci salonun mumdetti: "Aksaray'dan çıkarılan mumyalar ve mumyaların yanında ele geçen boncuk, kolye taneleri, ketene dokunmuş işlemeli giysi parçalan ile Doğu Roma dönemine ait takılar ve kandiller gibi günlük hayatta kullanılan eşyalar, mum'iûrı eserler sergileniyor. Bu-' " - yalar salonu olarak dü- etnografya teşhiri, ikincfrada sergilenen kafatası, zenlendiğini ifade eden kattaki salonda sergilenidünyada en eski kafatası ameliyatının Aşıkh Höyük'te yapıldığım gösteriyor. Vitrinlerde ise Aşıklı Höyük yaşamı ve kullanılan malzemeler sergileniyor." Demir, Aşıklı Höyük'ü tarihsel olarak Musular ve Güvercinkayası'nın takip ettiğim vurgulayarak, "İkinci teşhir salonunda Neolitik dönem yerleşimi olan Musular sanatlarından halıcılık, sepetçilik, çömlekçilik ve taş işleme ustalığı bu salonda canlandırılıyor." Demir, teşhir ve tanzim çalışmasının tamamlandığı 6 salon ve müzenin bahçesinde Kapadokya'nm 11 bin yıllık tarihinin serçe, kerek, "Teşhir salonları ve bahçesindeki Roma, Bizans ve îslami dönemlere ait taş eserlerle Kapadokya'nm 11 bin yıllık tarihini Aksaray Müzesi'nde sergiliyoruz. 


Yaptığımız canlandırmalarla, müzeyi ziyaret edenler bölgede yaşamış medeniyetleri tanıma fırsatı bulacak. Müzemiz, turistlerin her yerde göremeyeceği eserlere sahip olduğu için yoğun ilgi olacağım düşünüyoruz" dedi.. 


Ankara Kızrmızı Beyaz


Geri Dön