29 / 03 / 2024

Kapalı Çarşı çalışma başlatılmazsa çürüyerek yıkılacak!

Kapalı Çarşı çalışma başlatılmazsa çürüyerek yıkılacak!

Susanne Güstenin kaleme aldığı İstanbulun Tarihi Çarşısını Kurtarmak için Entropi ile Savaşmak başlıklı yazıda Kapalı Çarşıyı kimin onaracağı tartışmalarının sürdüğünü belirtti. Güsten, Kapalı Çarşıda kısa sürede çalışmalar başlatılmazsa çürüyerek yıkılac



ABDnin prestijli gazetelerinden New York Times, Kapalı Çarşıyı ziyaret ederek tarihi çarşının acil çözüm bekleyen sorunlarını anlattı

Susanne Güstenin kaleme aldığı İstanbulun Tarihi Çarşısını Kurtarmak için Entropi ile Savaşmak başlıklı yazıda Kapalı Çarşıyı kimin onaracağı tartışmalarının sürdüğünü belirtti. Güsten, Kapalı Çarşıda kısa sürede çalışmalar başlatılmazsa çürüyerek yıkılacağını söyledi.

Yazıda, binlerce insanın ziyaret ettiği, 25 bin kişinin geçimini sağladığı 550 yıllık Kapalı Çarşının kendi posta ofisi, camisi, polisi ve itfaiye istasyonu ile bir şehri andırdığı anlatıldı.Yazıda, Bakım ve onarıma gelindiğinde ise bu şehir içindeki şehirde kimse yetkili değil denildi. Güsten, Fatih Belediye Başkanının onarımı esnafın yapması gerektiğini söylediğini aktardı.
Bu ay İstanbulda yeniden yağmur yağmaya başladığını belirten Güsten, Kapalı Çarşı esnafı ile yaptığı görüşmeleri aktardığı yazısında şu ifadeleri kullandı:

Zarif kubbeleri destekleyen küflü ve çürümekte olan kolonları işaret eden halı satıcısı Osman Varlı, çok endişeleniyorum diyor. Yağmur yağdığında çatıdan akan sular bir nehir gibi kolonlardan süzülüyor. Kolonların fazla dayanmayacağını söyleyen Varlı, tırnağınla duvarı çizsen dökülüyor diyerek gösteriyor.

Akan tavanın en acil problem olduğunu söyleyen Güsten, Ancak, birçok sorun daha var diye eklemeyi ihmal etmiyor. Yazıda, 500 wattlık elektrik sağlanabilen ancak 5 bin watt enerji ihtiyacı olan Kapalı Çarşıda dükkan sahiplerinin dışarıdan kablo çekmesi sonucu duvarların kablolardan oluşan sarmaşıklarla kaplandığı yorumu da yer aldı.

Kapalı Çarşıyı anlatan NYT yazarı, Onarıma gelindiğinde bu şehir içindeki şehirde kimse yetkili değil. Yağmurda çatıdan akan sular bir nehir gibi kolonlardan süzülüyor diye yazdı.

Milliyet


Geri Dön