19 / 04 / 2024

Kapalıçarşı 550. yaşını etkinliklerle kutlayacak

Kapalıçarşı 550. yaşını etkinliklerle kutlayacak

Bakımsızlıktan çürüyen Kapalıçarşı, 550'nci kuruluş yılını kutluyor. Hacı Bektaş'ın 'Oturduğun yeri pak et ekmeği hak et' sözü, kutlama etkinliklerinin sloganı oldu



Dünyanın en büyük ve en eski kapalı alışveriş merkezlerinden olan Kapalıçarşı, 550. kuruluş yıldönümünü kutlamaya hazırlanıyor. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay başkanlığında İstanbul Valiliği'ndeki Mavi Salon'da gerçekleştirilen toplantıda, yıldönümü kutlamalarını düzenleyecek komite oluşturuldu. Bakan Günay, amaçlarının 2010 Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul'a ve 550. kuruluş yılını idrak eden Kapalıçarşı'ya yakışır görkemli bir tanıtım ve kutlama gerçekleştirmek olduğunu söyledi.

TURİSTE TACİZ VAR'
Kapalıçarşı'nın çok ciddi biçimde müdahaleye ve elden geçmeye ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Bakan Günay, şu anda birinci önceliklerinin fiziki iyileştirme olduğunu söyledi. Günay, "Bütün bu yapıya, bütün bu eskimişliğe, bütün bu keyfiliğe katiyyen dokunmadan tanıtımı yaparsak gelenler bize 'yazık ya böyle bir mekanı ne hale getirmişsiniz' derler. Yapılacak çalışmalardan 3 bin 500 esnaftan 3 bininin memnun olması yeterlidir benim için. Gelen turistin koluna yapışanlar var. Bu elle tacizdir. Bir tarihi mekanda lonca ve ahi geleneğinin olduğu bir mekanda bu olur mu? Bütün bunlar kalkacak" dedi.

Günay, Hacı Bektaş'ın "Oturduğun yeri pak et, yediğin ekmeği hak et" sözünü, hazırlanacak tanıtım ve kutlama etkinliklerinin sloganı olarak belirledi. Toplantıda konuşan Kutlama Komitesi Koordinatörü Bülent Akarcalı ise İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti olmasının bir fırsat olduğunu, bu nedenle Kapalıçarşı'nın 550. yıl kutlamalarının festival havasında gerçekleştirilmesi gerektiğini kaydetti.

'YILDA 2 KUTLAMA'
Çarşıyı yoğun günlerde yarım milyon insanın ziyaret ettiğine dikkati çeken Akarcalı, "Biz turistlerin olduğu bir dönemde bayram havasında, senede 2 defa büyük kutlama yapmanın önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Çarşı'nın restorasyonu için 14 milyon liralık bir proje hazırladıklarını söyleyen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de Kapalıçarşı'nın en büyük probleminin çatısında olduğunu, çalışmalara buradan başlayacaklarını söyledi.

Demir, "Ümidimiz, Haziran ayında Kapalıçarşı'nın kubbeleriyle ilgili rolövelerinin bitirilip Anıtlar Kurulu'nca onaylanması. Tahmini proje bitim süresi 2011 yılının sonu" dedi.

Kolonlar çürük, çatı akıyor
Fatih Sultan Mehmet tarafından 1461 yılında kurulan Kapalıçarşı'nın bugünkü hali içler acısı durumda. Yıllar boyu ilgisizlik ve bakımsızlık kurbanı olan tarihi çarşının en büyük sorunu, çatılarının akması. Kubbesindeki kurşunlar hırsızlar tarafından talan edilen Kapalıçarşı'da çatı akması yüzünden kolonlar içten içe çürüyor. Bu nedenle de çarşı, günden güne çökme tehlikesi şaşıyor. Kubbeler beton dökülerek çatı haline dönüştürülmüş. Ayrıca dükkan genişletmek için esnafın yapının aynı zamanda taşıyıcı sistemi olan duvarları da yıkıp zemini kazması, çarşıya büyük zarar veriyor.

"Pazar günü de açın kardeşim"
TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Kapalıçarşı esnafının kendisini yenilemesi gerektiğine dikkat çekti. Ulusoy, şunları söyledi: "Ekleme toplamalarla çarşı içini çirkin bir hale getirmişler. Esnaf haftanın 6 günü açıyor, pazar günü kapatıyor. Böyle bir şey yok. Pazar günü açacaksınız kardeşim. Esnaf hem ödemesini yapmayacak, hem bakımını yapmayacak, hem de 4 kilo altın alacak... Böyle bir olay yok."
Habertürk


Geri Dön