18 / 04 / 2024

Kapıcı dairesi kapıcıya ücret almadan tahsis edilir!

 Kapıcı dairesi kapıcıya ücret almadan tahsis edilir!

Güneş Gazetesi yazarlarından Arif Temir bugünki köşe yazısında özellikle kıdem tazminatı fonu ile ilgili düzenleme yapılacağının kamuoyuna açıklanmasından sonra kapıcıların hakları konusunda sorulan soruları cevaplıyor...



Kapıcı hakları ödenmek zorunda.  


Kıdem tazminatı fonu ile ilgili düzenleme yapılacağının kamuoyuna açıklanmasından sonra kapıcıların kıdem tazminatı ve hakları konusunda çok sayıda soru aldım. Bu yazımızda kapıcıların hakları konusunda sorulan soruları cevaplamaya çalışalım. 

Soru: Kapıcıların sigortası nasıl yapılır? 

Cevap :Kapıcıların sigorta bildirimleri işe girmeden bir gün önce Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili birimine elektronik ortamda yapılır. 

Soru: Esnek süreli (parttime) çalışan kapıcının sigorta primi nasıl hesap edilir? 

Cevap:Kapıcı kısmi süreli iş sözleşmesine göre çalışıyorsa, her 7.5 saat bir gün kabul edilerek sigorta primi Sosyal Güvenlik Kurumuna yatırılır. 

Soru: Kapıcı dairesi her apartmanda bulunmalı mı? 

Cevap: 3194 sayılı İmar Kanunu'nda hangi binalarda kapıcı dairesi ayrılması gerektiği imar yönetmeliklerine bırakılmıştır. İmar Yönetmeliğimin 52. maddesinde konut olarak kullanılacak kaloriferli veya kalorifersiz binaların 12 daireden fazla olanlarında kapıcı dairesi yapılması zorunlu tutulmuştur.


KONUT VERİLMESİ 


Soru: Kapıcıya konut verilmesi zorunlu mu? 

Cevap: Apartmanda kapıcı dairesi var ise kapıcı dairesinin öncelikle kapıcılık hizmetlerini yapan kapıcıya konut olarak kullanması için tahsis edilmesi gerekir. 

Soru: Kapıcı dairesinde oturan kapıcıdan kira istenir mi? 

Cevap: Kapıcı dairesinde görevi dolayısı ile oturan kapıcıdan iş sözleşmesinin devamı süresince kira istenemiyor. Kapıcı dairesi kapıcıya hiçbir ücret almadan tahsis edilir. 

Soru: Kapıcı bakkala, markete ve pazara gönderilir mi? 

Cevap: İş sözleşmesinde kapıcının bakkala, markete ve pazara gidip apartmanda ikamet edenler adına alışveriş yapacağına ilişkin düzenleme yok ise kapıcı bakkala, markete ve pazara kapıcı istemediği sürece gönderilemez. 

Soru: Kapıcı haftada kaç gün çalışmak zorundadır? 

Cevap:Kapıcıya haftada bir gün ücretli hafta tatili izni verilir. Bu süreyi apartman yönetimi isterse artırılabilir. 

Soru:Kapıcının fazla çalışması Cevap:Kapıcının bir hafta içerisinde kırkbeş saati aşan çalışmaları fazla çalışma olarak değerlendirilir. 

Soru:Kapıcının doğum izni kaç gündür? 

Cevap: Kadın kapıcılara doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık doğum izni verilir. Bu sürelerde doğum yapan kapıcı izinli sayılır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki haftalık süre daha eklenir.


KIDEM TAZMİNATI 


Soru: Kapıcının kıdem tazminatı nasıl hesaplanır? 

Cevap: Kıdem tazminatının hesaplanması, son ücret üzerinden yapılır. Ücrete ilaveten işçiye sağlanmış olan para ve para ile ölçülmesi mümkün iş sözleşmesi ve kanundan doğan menfaatler de göz önünde tutulur. Kapıcıya yapılan arızi nitelikte olmayan sürekli yapılan ödemeler kıdem tazminatının hesaplanmasında dikkate alınır. 



Güneş


Geri Dön