23 / 04 / 2024

Kapıcı kıdem tazminatı nasıl ödenir?

Kapıcı kıdem tazminatı nasıl ödenir?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun 2013 yılında aldığı gayrimenkul hakkındaki sorusunu yanıtladı. İşte o haber...



2013 yılında bir gayrimenkul satın aldık. Gayrimenkulde kapıcı çalışıyordu. Şimdi emekli olacakmış. Bizden tüm çalışma dönemi için gereken kıdem tazminatının bağımsız bölümümüze düşen kısmını istiyorlar. Buna hakları var mı? İcra takibi yaparlarsa ne yapabilirim? ● A.Y. 


Bir işyerinde kıdem tazminatını işveren öder. İşyeri el değiştirdiği takdirde hem eski işveren hem de yeni işveren tüm kıdem tazminatını çalışana ödemek durumundadır ancak kendi aralarında kıdem tazminatı malik olunan sürelerle orantılı olarak paylaşılır. Bir binada işveren konumunda olan, bağımsız bölüm malikleridir.


Bağımsız bölümler el değiştirdiğinde yukarıdaki kural işler. Yani yeni malikler kıdem tazminatından sorumludur ama bunu ödedikten sonra eski bağımsız bölüm malikine, malik oldukları süre ile orantılı olarak rücu edilir.


Sizin olayınızda da siz tazminatı bağımsız bölümünüze düşen pay olarak ödeyeceksiniz sonra eski malikten malik olduğu döneme yansıyan payı talep edeceksiniz. Bu konuda icra takibi yapıldığı durumlarda bence itiraz etmenize gerek kalmaz. İtiraz ederseniz bir de yüzde 20 zamlı ödemek durumunda kalabilirsiniz. Hatta biraz daha ileri gideyim, işi icralık hale getirmeyin, payınıza düşeni ödeyin.


Şimdi hem sizin hem sair okuyucumun aklına başka soru takılacak biliyorum. Bu anlattığım husus sadece kapıcı kıdem tazminatı için.


Anayapıya ait sair ortak giderler için bu hesap söz konusu değil. Sair ortak giderler için yönetime karşı, malik olanlar malik oldukları süre kadar borçlanırlar. Yani sizden 2013’ten önceye ait ortak gider istenilemez. Sizin borcunuz 2013’ten sonrası içindir. Kapıcının durumu özel olduğu için bu ayrım yapılmıştır.



Posta 


Geri Dön