19 / 04 / 2024

Kapıcı pazar günü çalışır mı?

Kapıcı pazar günü çalışır mı?

Kapıcıların hizmetlerinin kapsam ve niteliği ile çalışma süresi, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günleri, yıllık ücretli izin hakları ve kapıcı konutlarına ilişkin usul ve esaslar yönetmelik ile açıklanıyor. Buna göre kapıcı pazar günü çalışır



Kapıcı pazar günü çalışır mı?

Kapıcı, Anataşınmazın bakımı, korunması, küçük çaptaki onarımı, ortak yerlerin ve döşemelerin bakımı, temizliği, bağımsız bölümlerde oturanların çarşı işlerinin görülmesi, güvenliklerinin sağlanması, kaloriferin yakılması ve bahçenin düzenlenmesi ve bakımı ve benzeri hizmetleri gören kişi oluyor.


Kapıcıların hizmetlerinin kapsam ve niteliği ile çalışma süresi, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günleri, yıllık ücretli izin hakları ve kapıcı konutlarına ilişkin usul ve esaslar yönetmelik ile açıklanıyor.


Peki, kapıcıların haftalık izni var mı? Kapıcı pazar günü çalışır mı?


Konut kapıcıları yönetmeliği gereğince, konut kapıcılarına İş Kanunu ile sözleşme hükümlerine göre hafta tatili veriliyor. Verilen haftalık izni kullanım hakkı kapıcı ile yapılan sözleşmede de belirtiliyor.


Buna göre kapıcı, Pazar günleri dışında 7.5 saat hesabı ile haftada 45 saat çalışmaya mecburdur. Kanunen mümkün bulunan ve yönetici tarafından lüzum gösterilen fazla çalışmalar buna dahil değildir. 


Örnek Günlük iş süresi:

06.30 - 09.30 (3saat çalışma)

09.30 - 13.00 (Ara dinlenmesi)

13.00 -14.30 (1.5 saat çalışma)

14.30 - 18.00 (Ara dinlenmesi)

18.00 - 21.00 (3 saat çalışma)


Genel Tatil ve Ücreti

2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda yer alan tatil günlerinde, kapıcının çalıştırılıp çalıştırılamayacağı iş veya toplu iş sözleşmelerinde belirlenir. Bu günlere ilişkin ücretler, İş Kanununun 47 nci maddesine uygun olarak ödenir.


Yıllık Ücretli İzin

Kapıcıya İş Kanunu hükümlerine göre yıllık ücretli izin kullandırılır.



Kapıcıya tazminat ödenir mi?

https://emlakkulisi.com.tr/kapiciya-tazminat-odenir-mi/405408



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön