26 / 04 / 2024

Kapıcıdan yakıt parası alınır mı?

Kapıcıdan yakıt parası alınır mı?

Kapıcıya görevi nedeniyle konut verilmişse, görevi nedeniyle verilmiş olan konut için iş sözleşmesinin devamı süresince kira istenemez. Peki, kapıcıdan yakıt parası alınır mı? İşte Konut Kapıcıları Yönetmelik esasları..



Kapıcıdan yakıt parası alınır mı?

Kapıcılar, Anataşınmazın bakımı, korunması, küçük çaptaki onarımı, ortak yerlerin ve döşemelerin bakımı, temizliği, bağımsız bölümlerde oturanların çarşı işlerinin görülmesi, güvenliklerinin sağlanması, kaloriferin yakılması ve bahçenin düzenlenmesi ve bakımı ve benzeri hizmetleri görüyor.


Konut Kapıcıları Yönetmeliğine göre, kapıcı ile yapılan iş sözleşmesinde; İş sözleşmesinin türü ve çalışma biçimi ile işveren ve işyeri adı ve adresi, kapıcının kimliği, işe başlama tarihi, yapacağı işler, temel ücreti ve varsa ücret ekleri, ücret ödeme şekli ve zamanı, çalışma süresi ve ara dinlenmesi, varsa özel hükümler, düzenleme tarihi ve tarafların imzası hususlarının bulunması gerekiyor.


Kapıcıya yapacağı işler için maaş da verilebileceği gibi, kira bedeli alınmaksızın konut da tahsis edilebiliyor. Ancak kapıcıya görevi nedeniyle konut verilmesi zorunlu olmuyor.


Kapıcıya görevi nedeniyle konut verilmişse, konutun 3194 sayılı İmar Kanunu ve Belediye İmar Yönetmelikleri ile öngörülen asgari koşullara uygun olması gerekiyor.


Kapıcıya, görevi nedeniyle verilmiş olan konut için iş sözleşmesinin devamı süresince kira istenemez. Peki, kapıcıdan yakıt parası alınır mı?


Kapıcının su, elektrik, ısınma ve sıcak su giderlerine kısmen ya da tamamen katılıp katılmayacağı sözleşme ile belirleniyor.


Kapıcı konutunun boşaltılmasında, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun Ek 2 nci maddesi hükümleri uygulanır. Bu konuda iş veya toplu iş sözleşmesinden doğan haklar saklıdır.


2015 yılı kapıcı asgari ücreti!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön