29 / 03 / 2024

Kapora nedir?

Kapora nedir?

Emlakçılar, bir gayrimenkule alıcı bulmaları halinde, kişiden işin ciddiyeti ve gayrimenkule başka alıcı bulmamak için kapora talep ediyor. Peki alıcıdan talep edilen kapora nedir, işte yanıtı...



Kapora nedir?

Kapora, genelde emlakçı ile çalışıldığı zaman, alıcıdan talep edilen meblağ olarak karşımıza çıkıyor. Buna göre kapora nedir, sorusunun yanıtını detaylandırmak gerelirse; kapora, alıcının bir mal veya hizmeti satıcısından alması işlemini garanti altına almak amacı ile alıcının, satıcıya satın alacağı mal veya hizmet bedelinin bir miktarı olarak ödediği meblağa deniyor.


Ödenen kapora ile emlakçılar için alıcı tarafın caymasına karşı bir tür güvence oluşturuluyor.


Sözleşmenin ciddiyeti ve gerçekliğinin kanıtı adına verilen kapora, kesin sözleşme yapılmadan önce emlakçıya veriliyor. Daha sonra satış bedeli ödenirken kapora bu miktardan düşülüyor.


Kaporanın iadesi

Kaporanın iadesi, ancak satıcının söz konusu satıştan vazgeçmesi durumunda mümkün olabiliyor. Bunun dışında, eğer alıcı ile yapılan kapora sözleşmesinde bu husus ile ilgili bir maddenin oluşturulması halinde de kaporanın iadesi söz konusu olabiliyor.


Bir diğer ifade ile kapora anlaşması na göre, eğer satıcı ilgili gayrimenkulün satışını iptal ederse, alıcının vermiş olduğu kaporanın iadesi yapılıyor. Ancaki alıcı satıştan vazgeçmiş ve anlaşmada aksi bir hüküm yer almadıkça, alıcı ödediği kaporasını geri alamıyor.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön