20 / 04 / 2024

Kara Ada'da turizm atağı

Kara Ada'da turizm atağı

Muğla'nın Bodrum İlçesi'ne 4 mil uzaklıktaki Kara Ada'da 15 dönüm arazi üzerinde bulunan belediyeye ait termal tesisler kültür, sanat, sağlık ve turizm merkezine dönüştürülecek.



Bodrum Belediye Başkanı CHP'li Mazlum Ağan, tesisin 5 yıllığına Kara Ada Sanat Akademisi A.Ş.'ye kiralandığını açıkladı. Belediyenin, adaya kurulacak tesisler için yıllık 60 bin TL kira bedelinin yanı sıra düzenlenecek konser ve çeşitli etkinliklerden pay alacağını söyledi. Lelegler'den kalma harabeler, meteor çukuru, Kaçakçı Koyları, mağaradan çıkan 36 derece sıcaklıktaki şifalı çamuru ve ılıcası ile günübirlik tur teknelerinin en önemli konaklama noktalarından biri olan Kara Ada'nın yaklaşık 45 yıldır belediye tarafından işletildiğini, ancak tesisler yenilenemediği için çok yetersiz kalındığını aktaran Ağan şöyle konuştu:

"Özellikle gençlere ve üniversite öğrencilerine yönelik hazırlanan proje kapsamında adada konser, work shop, sanat ve kültür etkinlikleri, sağlık kampları ve turları, sergiler, tatil yapamayan gençlere yönelik özel tatil olanakları sunulacak. Aynı zamanda içerisindeki ılıca ve havuzu yeniden dizayn ederek kapalı hale getirip, turizmi yılın 12 ayına yaymak istiyoruz. Projeye olumlu yaklaştık, 5 yıllığına özel sektöre kiraya verdik. Şirket tüm bu etkinlikleri ve projeyi hazırlayacak, ancak herşey belediye denetiminde ve gözetiminde olacak."

YABANCILAR DA İLGİ GÖSTERECEK

Yunanistan'ın İstanköy (Kos) Adası'na sadece 2 mil uzaklıkta olması nedeniyle Kara Ada'ya yabancıların da ilgi göstermesini beklediklerini vurgulayan Ağan, "Halen yılda 300 bin turistin ziyaret ettiği adada projenin hayata geçirilmesi ile bu sayı 1 milyonu aşacak. Adada 12 ay turizm imkanı bulacağız" dedi.

1. Derece Doğal SİT Alanı olan adada herhangi bir yapılaşmaya izin verilmeyeceğini, yaklaşık 500 bin dolarlık yatırımla yeni kurulacak tesislerin çadır ya da bungalov tarzında dizayn edileceğini belirten Mazlum Ağan, bunun için anıtlar kurulu, çevre koruma kurulu ve ilgili bakanlıklardan da izin alınacağını dile getirdi.

'TURİZM 12 AYA YAYILACAK'

Ada'daki tesisi işletecek Kara Ada Sanat Akademisi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Aykan da, amaçlarının yıllarca atıl vaziyette kalan ve yılın sadece üç ayı değerlendirilen ılıca ve yanındaki turistik tesisleri modern, çağdaş ve turizme iyi şartlarda hizmet eden bir kültür, sanat ve sağlık kampı haline getirmek olduğunu belirtti. Aykan şunları söyledi:

"Burada kuracağımız modern çadır ve bungalov tipi konaklama yerlerinde özellikle tatil olanağı bulamayan gençlere yönelik kültür ve sanat etkinlikleri düzenleyip, hem eğlenmelerini hem de öğrenmelerini ve eğitime katkıda bulunmayı amaçladık. Ülkemizin ve dünyanın ünlü sanatçılarını buraya getirerek gençlerimizle birlikte atölye çalışmaları yapmalarını ve çok düşük ücretlere konserler vermelerini sağlayacağız. Halen yılın sadece üç dört ayı kullanılabilen ılıcayı da yeniden dizayn edip, kapalı bölüm oluşturarak yılın 12 ayı kullanılabilecek hale getireceğiz. Kültür, doğa ve tabiat güzellikleri ile ünlü ada artık yılın 12 ayı turizme hizmet vereceği gibi düzenlenecek uluslararası etkinliklerle Kara Ada'yı dünya tanıyacak."

Geri Dön