20 / 04 / 2024

Karabağlar tapu sorununda son durum!

Karabağlar tapu sorununda son durum!

Evleri Karabağlar Kentsel Dönüşüm alanında bulunan vatandaşların tapu çilesi sürüyor. İmar affı yasasının uzatılması sonrası tapularını almak için belediyeye başvuranlar bu kez de ‘yapılarınızı bozduğunuz için tapu veremeyiz’ yanıtını aldı..



İzmir Karabağlar’da krize dönüşen kentsel dönüşümde vatandaş tam rahat nefes almıştı ki bu kez farklı bir sorunla karşılaştılar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilçede yapmak istediği 540 hektarlık alan üzerinde kalan vatandaşlar, evlerinin tapularını alamak için aylarca mücadele verdi. 2015 Mayıs sonuna kadar tapularını alamayan vatandaşlar, evlerini moloz değerinde vermek zorunda kalacaktı. Uzun uğraşlar sonunda imar affı yasasının 3 yıl uzatılması sonrası rahat bir nefes alan dönüşüm mağdurları bu kez de tapularını alma konusunda sorun yaşıyor. Karabağlar Belediyesi’ne başvuru yapan vatandaşlardan bazılarına ‘yapıları bozdukları’ gerekçesiyle tapuları verilmedi. Başkan Muhittin Selvitopu, hak sahibi olanın tapusunu vermiyoruz diye bir durumun olmadığını söyledi yasada belirlenen kriterler çerçevesinde hareket ettiklerini dile getirdi. Selvitopu, “Tapusu olmayan vatandaşların imar affından yararlanmış olması gerekiyor. O yasanın öngördüğü bazı belgeler var. Tapusu olmayan vatandaşların bu tapuları almaları için o belgeleri ibraz etmesi gerekiyor. Sonuçta devlete ait bir yerin tapusunu veriyoruz. Af kanunundan sonra yapılan yerlere bizim zaten tapu verme şansımız yok” dedi.


USULSÜZ TAPU VEREMEYİZ

Kanunda ‘imar affı için başvuru yapanlar bu başvurunun ardından yapısını yıkıp yeniden yaparlarsa bu kişilere tapu verilmez’ maddesinin olduğunu hatırlatan Başkan Selvitopu, şunları söyledi: “’Tapusu olmayan gelsin müracaat etsin tapusunu verelim’ dedik. Doğru. Ama bu usulsüz tapu vereceğiz demek değil. Mülkiyet devrini yapıyoruz, hak sahibi olmayana mülkiyet devrini yapabilir miyiz? Kamunun arsasının tapusunu vatandaşa nasıl verelim? Şu anda işlemi yapılan tapusunu alıyor. Yasal olarak istenen belgeler var. Bu belgeler belediyenin kendi uydurduğu birşey değil. Tapuların verilmesi için belirlenen süre uzatıldı. Bu nedenle vatandaşların paniğe kapılmasına gerek yok. Zaman darlığı da yok. Kanun açık. İmar affına müracat ettiğinde yapısı nasılsa öyle kalmalıydı. Yıktıysa yapısını, hakkı bitiyor. Şimdi ‘belediye neden tapuları vermiyor’ diyemez. Bu yanlış yönlendirme demektir. Yaratılmak istenen şeyi anlamıyorum. Spekülasyon bunlar. Vatandaşların yüzde 90’ı tapularını aldı.”


9 Eylül 


Geri Dön