26 / 04 / 2024

Karabağlar'da kentsel dönüşüm 4. kez askıda!

Karabağlar'da kentsel dönüşüm 4. kez askıda!

İzmir'de kentsel dönüşüm için ilan edilen imar planları halkın tepkisine rağmen bir kez daha askıda. Aynı bölge için 4'üncü kez imar planı hazırlandı



Karabağlar ilçesinde dört yıl önce riskli alan ilan edilen Cennetçeşme ve Limontepe'de kentsel dönüşüm projesinin imar planları bölge halkının tepkisine rağmen bir kez daha askıda. Yapılan itirazlar ve açılan davalar sonrasında bakanlıktan bir kez daha iptal kararı geldi, aynı bölge için 4'üncü kez imar planı hazırladı.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, İzmir'in Karabağlar İlçesi'nin Cennetçeşme ve Limontepe semtlerinde 2012 yılından beri yürütülen kentsel dönüşüm projesinde yeni bir gelişme yaşandı. Toplamda 16 mahalleyi kapsayan projenin üçüncü imar planlara karşı bölge halkı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne bir kez daha dilekçe vererek iptalini istemişti. İtirazların kabul görmemesi durumunda bir kez daha yargıya taşınması planlanan imarlarla ilgili bakanlık yeni bir adım attı . Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 540 hektarlık alanın 101 hektarlık kısmını kapsayan bölge için dördüncü kez imar çalışması yaptı.


PLANLAR BOŞ ALANI KAPSIYOR


Bu dönüşüm alanının içinde kalan Uzundere, Peker ve İhsan Alyanak Mahallelerini kısmen kapsayan, 101.4 hektarlık alanda 4. kez, 1/5000 ölçekli nazım imar planı ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planı askıya çıktı. Askıya çıkmış olan planlar genel olarak boş alan üzerinde bulunmaktadır. Bakanlık, yapı stoku oluşturarak proje kapsamında hak sahiplerini bu bölgeye yapılması planlanan konutlara taşımak istiyor.


BAKAN 2017'Yİ GÖSTERMİŞTİ


Son olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin "2017 yılının başında start vereceğiz" diyerek duyurduğu projenin imar planlarının yeniden hazırlanması ile birlikte süreç dördüncü kez başlamış oldu. Bakanlığın aynı bölge için 4'üncü kez imar düzenlemesine gitmesi ve hazırlanan yeni planları bir ay süreliğine askıya çıkartmasıyla, yüzlerce vatandaşın itirazları da havada kalmış, vatandaşlara da yargı yolu kapanmış oldu. 


'BAKANLIK KENDİSİ İLE ÇELİŞKİYE DÜŞÜYOR'


Uygulamayı gazetemize değerlendiren Karabağlar Kentsel Dönüşüm Hak Arayanlar Derneği Başkanı Halil Ecevit bu kadarını beklemediklerini belirterek "Yaklaşık bir ay önce 450 vatandaşla gittik, itirazda bulunduk. Daha bu itirazlar değerlendirilmemişken, daha bize bir cevap verilmemişken, ne değişti. Bize 'Siz benimle baş edemezsiniz. Biz istediğimiz hukuksuzluğu yaparız. Sizi dikkate almıyorum' diyor. Biz artık onların gözünde burada yaşayan vatandaş değiliz. Buradaki risk yapılar değil, halk görüyor. Bizi bölgeden çıkarmak için çalışma yapıyorlar. Bu da gün geçtikçe gün yüzüne çıkmaya başladı. Planları dördüncü kez askıya çıkararak bakanlık kendi ile çelişkiye düşmüyor mu?" dedi.  


'DİĞER PLANLARA NE OLDU?'


'Üçüncü plana ne oldu da iptal edildi?' sorusunu soran Ecevit şunları söyledi "Birinci, ikinci planlara ne oldu? Amaçları buradaki halkı tasfiye etmek. Biz gücümüzün yettiği kadar mücadele edeceğiz. Biz itiraz ediyoruz, belki haksız da olabiliriz ama bizi bir kez bile çağırıp itiraz gerekçelerimizi sormadılar ama biz vatandaş olarak görülmüyoruz. Planların tamamını yandaşlar, müteahhitler biliyor ama buradaki hak sahipleri hiç bir şey bilmiyor. Bu durum ülkenin gerçeği. Türkiye'deki ekonomiyi inşaat sermayesi üzerinden yürüttükleri için, bizim gibi evlerin tek katlı, bahçeli olduğu bölgeye göz diktiler. Buralar tek katlı olduğu için rant yüksek. Sermayeye rant aktarımı için ellerinden geleni yapıyorlar. 


EN BÜYÜK KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİNDEN BİRİ


Karabağlar’daki Cennetçeşme, Salih Omurtak, Bahriye Üçok, Limontepe, Ali Fuat Erden, Umut, Gazi, Özgür, Yüzbaşı Şerafettin, Devrim Mahallelerinin tamamı ile Yurtoğlu, Abdi İpekçi, İhsan Alyanak, Uzundere, Peker Mahallelerini kısmen kapsayan 540 hektarlık alan 31 Aralık 2012’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında “Riskli Alan” ilan edilmişti. Bu bölgede 100 bine yakın insan oturuyor.


Evrensel 


Haber Yeni Asır'da şöyle yer aldı;


İzmir'in Karabağlar ilçesinde 540 hektarlık alanın 2013'te riskli alan ilan edilmesiyle başlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hak sahipleriyle mahkemelik olduğu planlama ve kentsel dönüşüm sürecinde yeni plan bakanlık tarafından onayladı. Bakanlık, Karabağlar Mahalle Birliği üyesi hak sahiplerinin itiraz ettiği 101.4 hektarlık alanın 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planlarını onayladı. Planlar 8 Ocak'a kadar askıda kalacak.


Karabağlar ilçesinde Cennetçeşme, Salih Omurtak, Bahriye Üçok, Limontepe, Ali Fuat Erden, Umut, Gazi, Özgür, Yüzbaşı Şerafettin ve Devrim mahallelerini kapsayan 540 hektarlık riskli alanın, yaklaşık 101.4 hektarlık kesimiyle ilgili dava konusu olan planlama sürecinde yeni bir gelişme yaşandı. İki yıl önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan, ancak hak sahiplerinin tepki gösterdiği ve iptal davası açtığı plan yenilendi. Dava sürerken Bakanlığın yenisini yaptığı plan eylül ayında askıya çıktı.


Karabağlar Mahalleler Birliği üyesi hak sahipleri Çevre ve Şehircilik  İzmir  İl Müdürlüğü'nde askıdaki plana itiraz etti. İtirazlarına yanıt verilmemesi ve planların değişmemesi durumunda yine dava açacaklarını açıklayan Karabağlar Kentsel Dönüşüm Platformu Başkanı Halil Ecevit, "Planın kamu yararına aykırı olduğu, hak sahiplerinin çıkarlarına ters düştüğü, imar ve şehircilik esasları ile bağdaşmadığı, mevzuata aykırı olduğunu iddiasıyla itiraz ettiklerini açıkladı.


Birlik üyelerinin itirazlarını da değerlendiren Bakanlık, yapılan düzenleme sonucunda planları onaylandı. Planlar 8 Aralık'ta askıya çıktı. Bir ay askıda kalacak. Özel mülkiyetin çoğunulukta olduğu Gaziemir'deki Yeni Fuar Alanı'nın karşısında yeralan ve yapılaşmanın yer almadığı plan sınırlarının bir bölümünde, jeolojik sakıncalı olduğu belirlenen yerler bulunuyor. Buralarda hiçbir şekilde yapı yapılamayacak. İnşaata uygun olduğu belirlenen alanlarda yapılabilecek konutlara, riskli alanlarda oturan hak sahiplerinin taşınması öngörüldü. Altı ticaret, üstü konut alanlarına da planlarda yer verildi. Eğitim, sağlık alanları, sosyal tesis, kültürel tesis, spor alanları ve ibadet alanları da planda yer aldı.


Yeni Asır 


Geri Dön