25 / 04 / 2024

Karabağlar'daki kentsel dönüşüm mağdurları Ankara'da!

Karabağlar'daki kentsel dönüşüm mağdurları Ankara'da!

Ankara yolunu tuttu Karabağlar kentsel dönüşüm alanında tapusu bulunmayan binlerce vatandaşın mağduriyeti İmar Affı Yasası'nın kaldırılmasıyla daha da arttı. Yasanın ertelenmesi için Ankara'ya gidildi.



Karabağlar'da krize dönüşen kentsel dönüşüm, vatandaşları mağdur etmeye devam ediyor. Özellikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ilçede yapmak istediği 540 hektarlık alan üzerinde kalan vatandaşlar, bu kez tapu derdine düştü. 2015 Mayıs sonuna kadar tapularını alamayanlar, yıllar önce dişiyle tırnağıyla kurdukları evlerini moloz değerinde vermek zorunda kalacak. 


İKİNCİ KOZ TOPLU DİLEKÇE 


Kentsel dönüşümün yarattığı mağduriyet nedeniyle çeşitli dernekler kurarak örgütlenmeye başlayan bölge halkı, 6306 sayılı yasa ile 2981 sayılı İmar Affı Kanunu'nun yürürlükten kalkmaması için Ankara'nın yolunu tuttu. Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin grup başkanvekilleriyle görüşmek için Başkent'e giden vatandaşlar, yasanın iptalini veya 5 ila 10 yıl süreyle ertelenmesini isteyecek. İzmir'den Ankara'ya giden 15 dernek ve kooperatif temsilcisi, mağdur olduklarını anlatacak, siyasi erkten yardım isteyecek. Limontepe Kentsel Dönüşüm Derneği adına konuşan üyelerden Uygar Manduz, şunları söyledi: "2981 sayılı yasarım yürürlükten kalkacak olması bizleri ciddi anlamda mağdur edecek. Bazı vatandaşlar tapularını aldı. Ama 30 yıl önce buraya gelip de parası olmadığı için hâlâ tapularını alamayan çok insan var. Karabağlar'da kentsel dönüşüm yapılacak 540 hektarlık alanda 4 bin vatandaşın tapusunun olmadığı biliniyor. Karabağlar'da sayıları binleri bulan tapu mağdurları Ankara'dan istedikleri sonucu almadan dönerse şayet, bu kez Karabağlar Belediyesi'nin kapısı çalmacak. 

İlçe halkı, 16 Mart'ta tapularını almak için ilçe belediyesine toplu şekilde dilekçe verecek. Bu hamlelerinin de başarısız olması halinde son çare olarak hukuk mücadelesi başlatacak." Karabağlar Kentsel Dönüşüm Hak Arayanlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ecevit ise dayatmacı diye tabir ettiği ve halkın mülkiyet hakkını elinden aldığını söylediği 6306 sayılı yasanın doğuracağı sorunları aktararak şu bilgileri verdi: "Bu yasa halkın sosyal kültürel birliktelik ve yaşam dokusu gözetilmeden inşaat sermayesine büyük rantlar kazandırmaktan başka bir amaç düşünülmeden hazırlanmış. Yoksulu biraz daha yoksullaştıran, yaşamları boyunca elde edebildikleri mülkiyet hakları üzerinde 6306 yasa kaynaklı mülk hakkını yok sayan dayatmacı bu yasasının halkın yararına bir yasa olmadığı kamu tarafından görüldü. Daha fazla mağduriyetlerin yaşanmaması adına ilgili bakanlıktan yasanın yeniden gözden geçirilmesini talep ediyoruz. Devlet vatandaşının mülkiyet haklan üzerinde dayatma ile karar verici merci olmamalı. Devlet, halkının sosyal kültürel birliktelik ve yaşam dokusunu bozmayacak sosyal projeler hazırlayarak bu projeler doğrultusunda öncelikle hak sahiplerine kendi yerlerini dönüştürmesi adma çalışma yapmalı. 2981 sayılı imar affi kanunun kaldırılması halinde yüz binlerce vatandaş kazanılmış mülkiyet haklan üzerinde işgalci durumuna düşürülecektir." Öte yandan Karabağlar'da "Tapulannızı alabiliriz" diyerek vatandaşı dolandıran bazı kişiler olduğu ve bunlara karşı dikkatli olunması istendi. 


İzmir 9 Eylül Gazetesi


Geri Dön