23 / 04 / 2024

Karabiberler İkiz Konakları, ziyaretçilerini bekliyor!

Karabiberler İkiz Konakları, ziyaretçilerini bekliyor!

Gümüşhane´de aile yaşantısını anlatan ve restorasyonunun ardından 4 yıldır müze olarak hizmet veren Karabiberler İkiz Konakları, ziyaretçilerini bekliyor



Müze Müdürü Ayşegül Turhan Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 90 yıl önce Türk sivil mimarisine göre inşa edilen Karabiberler İkiz Konakları´nın, 2004 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırıldığını belirtti.

Aslına uygun restore edilen ve İkizevler adı verilen konakların, 4 yıl önce müze olarak ziyarete açıldığını ifade eden Erdoğan, "restorasyon öncesinde konut olarak kullanılan müzemiz 3 katlı. Müzenin girişi, zemin kat ve birinci katta bulunan çift kanatlı kapılar ile sağlanıyor. Ahşap kirişlerle desteklenen müze pencere sistemi dikdörtgen şeklindedir. Yenileme öncesinde iki farklı konak birleştirilerek geniş kullanım alanı olan bir müzeye dönüştürüldü" dedi.

Müzenin zemin katında mutfak, depo, 3 oturma odası, iki sahanlık (hol), bir oda ve lavabo kısmı bulunduğunu anlatan Erdoğan, şunları söyledi:

"Zemin katta Gümüşhane ile ilgili yazılmış kitap, broşür, dergi ve tarihi evlerin resimleri sergileniyor. Ayrıca Gümüşhane´nin diğer tarihi ve doğa güzelliklerini içeren broşür ve dergiler de yer almakta. Müzenin küçük bir maketi ve önceden müzenin açılışıyla ilgili yapılmış haberlere de bir panoda yer verildi. Sahanlıkta bulunan eski sedirler de müzeye ayrı bir hava katıyor. Birinci kata ahşap merdivenlerle çıkılıyor. Bu katta misafir odası, kayınvalide odası, çocuk yatak odası, kiler, ara salon, yöresel kilimlerin sergilendiği bölüm, gelin damat odası, mutfak bulunuyor. Genelde etnoğrafik eserlerin sergilendiği 10 adet vitrin de yer alıyor."

Erdoğan, geçmişte Gümüşhane aile yaşantısını anlatan müzenin görülmeye değer olmasına karşın yıllık 4-5 ziyaretçi sayısını çok az bulduklarını kaydetti.

Erdoğan, müzeyi ziyaret edenlerden ücret almadıklarını, müzeye Harşit Çayı üzerinden ulaşımda kullanılan ağaç köprünün de Gümüşhane mimarisine uygun olarak yeniden inşa edildiğini sözlerine ekledi.
AA


Geri Dön