28 / 03 / 2024

Karabük Demir ve Çelik İşletmeleri'nin üretim kapasitesi 3.4 milyon tona çıktı!

Karabük Demir ve Çelik İşletmeleri'nin üretim kapasitesi 3.4 milyon tona çıktı!

Karabük Demir ve Çelik İşletmeleri (KARDEMİR) A.Ş üretim kapasitesi artırım yatırımlarından Çelikhane 120 tonluk 3. Konverterini devreye alarak yıllık 3.4 milyon ton kapasiteye ulaştırdı




Karabük Demir ve Çelik Fabrikası, (KARDEMİR) yeni yapılan çelikhanedeki 120 tonluk 3. konverterinde ilk döküm bugün törenle yapıldı.


Çelikhane kontrol merkezinde düzenlen törene, KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Mutullah Yolbulan, Başkan Vekili Kamil Güleç, Genel Müdür Fadıl Demirel ve fabrika personeli katıldı. 


Demirel, törende yaptığı konuşmada, çelikhanedeki 3. konverteri devreye aldıklarını ve bu konverter ile sıvı çelik üretim kapasitesinin 3.4 milyon tona çıktığını söyledi.


Çelikhanenin fabrikanın en önemli ünitesi olduğunu belirten Demirel, "Bu gün KARDEMİR için tarihi bir gün. Bu çalışmamız 3 yılda tamamlandı. Fabrikanın 3 milyon ton yıllık üretim hedefinin en önemli proje ayaklarından birisi bu konverter. Almanya'dan aldığımız bir proje bu. Konverterlerin bir defada sıvı çelik döküm kapasitesi ise 90 tondan 120 tona çıkmış oldu. Bu yaptığımız konverter dünyanın en modern konverter​lerinden biri. Kaliteli çelik yapımı için her türlü alt yapıya sahip" diye konuştu. 


5 nolu yüksek fırın


Yatırımlarından birisi olan 5 nolu yüksek fırını 2 hafta içinde üretime alacaklarını ifade eden Demirel, şöyle devam etti:


"O da burayı destekleyecek bir projedir. Bunlara paralel olarak 3. sinter fabrikası da devreye alınıyor. Böylelikle 3 milyon ton yıllık üretime fiilen başlamış oluyor KARDEMİR. Haddehane ve vagon tekeri fabrikası hariç, yatırımlarımız da bitmiş olacak. Bu projelerde 95'in üzerinde alt firma, 2 bin 500'ün üzerinde de bizim personelimiz hariç firma personelleri ve 150'nin üzerinde yabancı teknik adam görev aldı. Bu projeler hacim olarak 900 milyon doların üzerinde. Bunları KARDEMİR başarıyla bitirdi."


"Çelik piyasası pek tatlı değil"


"Kok, yüksek fırın ve sinter fabrikalarını KARDEMİR kendisi yaptı" diyen Demirel, şunları kaydetti:


"Yapılan 5 nolu yüksek fırın 1 milyon 250 bin ton civarında üretim yapacak ve eski fırınların 2,5 katında olacak. Bunlar KARDEMİR'in önünü açan, Türkiye'de 2. sıra yapan bir yatırımlar zinciriydi. Kolay olmadı. Arkadaşlarımız fedakarca çalıştı. Şu anda çelik piyasası pek tatlı değil, fiyatlar aşağıya indi. KARDEMİR bu sırada yatırımlarını bitirmiş oldu. Herkese teşekkür ediyorum, emeği geçen. Girdiğimiz iş riskliydi başarıyla tamamladık. İyi bir iklimde başladık ve birdik. Geç kalsaydık sıkıntı yaşardık. Bu yatırımı üretim devam ederken yaptık." 


Yolbulan ve Güleç ise konuşmalarında yatırımlarda emeği geçenlere teşekkür etti.


Konuşmaların ardından pasta kesilerek konverterde ilk döküm yapıldı.




Dünya




Geri Dön