29 / 03 / 2024

Karabük Hadrianaupolis Antik Kenti'nin turizme açılması için çalışmalar devam ediyor!

Karabük Hadrianaupolis Antik Kenti'nin turizme açılması için çalışmalar devam ediyor!

Karabük'ün Eskipazar ilçesinde gün yüzüne çıkarılan mozaikler dolayısıyla " Karadeniz' in Zeugması " olarak nitelendirilen Hadrianaupolis Antik Kenti' nin turizme açılması için çalışmalar devam ediyor...




Karabük'ün Eskipazar ilçesinde gün yüzüne çıkarılan mozaikler dolayısıyla "Karadeniz'in Zeugması" olarak nitelendirilen Hadrianaupolis Antik Kenti'nin turizme açılması için çalışmalar devam ediyor.


Karabük Üniversitesinde görevli arkeolog Ersin Çelikbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, MÖ 1. yüzyılda kurulduğu ve MS 8. yüzyıla kadar yerleşim amacıyla kullanıldığı tahmin edilen Hadrianaupolis'teki kazıların Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vedat Keleş önderliğinde yürütüldüğünü söyledi.


Kazıları şimdilik korumaya yönelik yürüttüklerini anlatan Çelikbaş, "Anadolu'da hiç örnekleri görülmeyen bazı zemin mozaikleri var burada. Bunların turizme kazandırılması gerekli. Bu yönde başlatılan çalışmalarda sona gelindi. Erken Bizans döneminde ait Kilise B'de bulunan mozaiklerin korunması amacıyla yapılan inşaat, biter bitmez turizme açılabilir. Yaklaşık 1 ay içinde çalışmalar tamamlanacak" diye konuştu. 


Kazı alanının büyüklüğü nedeniyle çalışmaların geniş zaman diliminde yapılabileceğine dikkati çeken Çelikbaş, "Bu nedenle kazılar devam ederken ortaya çıkartılan eserlerin korumaya alınıp turizme açılması gerekli. Bu yöndeki çalışmalar hızla ilerliyor. Bizim için daha önemli olan şey ise kültür varlığının kurtarılmasıdır" ifadesini kullandı.



AA


Geri Dön