19 / 04 / 2024

Karaburun-Yeniköy-Tayakadın'ın değerini arttıran unsurlar!

 Karaburun-Yeniköy-Tayakadın'ın değerini arttıran unsurlar!

Karaburun-Yeniköy-Tayakadın bölgesi son zamanlarda 3. köprü ve bağlantı yollarının belirlenmesi 3. havalimanı ve ön projelendirme aşamasındaki marina projesi gibi etkenlerden ötürü sıklıkla gündeme gelmeye başladı



Kısa zaman öncesine kadar yakın çevresinde bulunan maden ocakları ve ulaşım altyapısı eksikliği sebebiyle ihmal edilen Karaburun-Yeniköy-Tayakadın bölgesi son zamanlarda 3. köprü ve bağlantı yollarının belirlenmesi, yakın çevredeki maden ocaklarının kapatılacağı haberi, 3. havalimanı ve ön projelendirme aşamasındaki marina projesi gibi etkenlerden ötürü  sıklıkla gündeme gelmeye başladı.


Bölgenin değerini artıran başlıca unsur olan ulaşım ağı; özellikle 3. köprü ile bağlantı yollarının ve Kuzey Marmara Otoyolu projesinin güzergahının belirlenmesinden sonra etkisini göstermeye başladı. Kısa süre içinde gerek proje aşamasındaki gerekse de inşası süren karayollarının kesişim noktasında konumlanan Arnavutköy ilçesi içinde özellikle Tayakadın-Karaburun-Yeniköy üçgeninin konumu dikkat çekmektedir.


Bölge henüz bozulmamış bakir yapısıyla İstanbul’un deniz kenarındaki nadir bölgelerinden biri olmakla beraber aynı zamanda ana arterlere de oldukça yakın konuma gelmiştir. 

 

Bölgenin sahil kesimindeki yapılaşma oranının oldukça düşük yoğunluklu olduğunu gösteren uydu görüntüsü.


Bahsi geçen gelişmelerle eşzamanlı olarak bölgedeki maden ocaklarının kalkacağı ve çeşitli marina, otel vb. yatırımların gündeme gelmesiyle bölge iyiden iyiye değerini katlamaya başlamıştı. Karadeniz kıyılarındaki marina kapasitesi eksikliğinin değerlendirmek amacıyla geliştirilen projenin orta vadede uygulamaya geçmesi planlanmaktadır. Söz konusu marinanın yalnızca yurtiçinden değil yurtdışından da talep göreceği tahmin edilmekle beraber bölgeyi bir çekim merkezi haline getirmesi kaçınılmazdır. Planlanan projelerin gerçekleşmesi durumunda çeşitli yatırımcıların bölgeye talep göstermesi beklenmektedir.


Bölgenin gelişiminde önemli rol oynayan bir diğer kou ise 3. havalimanı projesinin bu bölgede geliştirilecek olmasıdır. Yeni havalimanı projesinin Tayakadın mevkiinde planlanması bahsi geçen bölgenin tamamının gelişiminde önemli bir ivme sağlayacaktır. 


Sabih Gökçen Havalimanı’nın Tuzla – Kurtköy bölgesine kattığı değer ve bölgenin hızlı gelişimi, Karaburun-Tayakadın bölgesi için de önemli bir emsal sağlamaktadır. Yaklaşık 3.500 hektarlı bir alanda yapılması planlanan 3. havalimanının 100.000 kişiye istihdam sağlayacak olması bölgenin yeniden yapılanacağına ve önemli ölçüde konut stoğu gerektireceğini göstermektedir.

Bölge için büyük önem taşıyan 3. havalimanı projesinin ihale ilanı şu günlerde yayınlanmışken, ihalenin 3 Mayıs tarihinde yapılması planlanmaktadır.

 

 

Tüm bu gelişmeler dışında son olarak bölgenin Bakanlar Kurulu Kararı gereği rezerv alanı ilan edilen bölge içinde kalması, bir yandan bölgenin Kanal İstanbul projesi kapsamında kaldığı, öte yandan geliştirilecek yeni projeler için seçilen bölgelerden biri olduğu yönünde yorumlanmasına sebep olmaktadır.


Tüm bu gelişmeler ışığında bölgenin hızlı gelişiminin önündeki en önemli engellerden biri olarak hisseli mülkiyet sorunu ve güncel imar planlarının belirsizliği ön plana çıkmaktadır. Özellikle Karaburun bölgesinde henüz 1/1.000 ölçekli planların uygulamaya girmemiş olması bölgedeki belirsizliği arttırmaktadır.

TSKB GAYRİMENKUL DEĞERLEME A.Ş. 

ÖZEL PROJELER DEPARTMANI 

YÖNETMEN , SELÇUK SUİÇMEZ

KARABURUN-YENİKÖY-TAYAKADIN ÜÇGENİ


Geri Dön