29 / 03 / 2024

Karadeniz Sahil Yolu'nun dolgu imar planı iptal edildi

Karadeniz Sahil Yolu'nun dolgu imar planı iptal edildi

Danıştay, Karadeniz Sahil Yolu Projesi'ne ilişkin dolgu imar planını; planlama esaslarına ve mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti



Yıl: 2005... Avukat Cihan Eren 2005'te dolguyla yapılan Karadeniz Sahil Yolu'na karşı çıktığı için uğradığı silahlı saldında öldürüldü. Yıl: 2009... Danıştay, Bolaman-Perşembe dışındaki Karadeniz Sahil Yolu'nun tümden yanlış olduğuna dikkat çekti. Ve üç ayrı davada dolgu imar planını iptal etti

Karadeniz Sahil Yolu Projesi'ne karşı açtığı dava için gittiği memleketi Rize'nin Fındıklı ilçesinde 2005 yılında silahlı saldırı sonucu öldürülen Avukat Cihan Eren'in ardından; çocukları, Aksu Muhtarı ve Ardeşen Kültür Derneği tarafından sürdürülen hukuk mücadelesi zaferle sonuçlandı. 2001 yılından itibaren sahil yolu ile ilgili olarak açılan 3 ayrı davada, dolgu imar planını iptal eden Danıştay 6. Dairesi, Bolaman-Perşembe dışında deniz dolgusuyla yapılan Karadeniz Sahil Yolu'nun tümden yanlış olduğuna dikkat çekti.

KAMU YARARI YOK

Danıştay, Karadeniz Sahil Yolu Rize ili Fındıklı-Aksu, Ardeşen şehir geçişine ilişkin dolgu imar planını; planlama esaslarına, kamu yararına ve mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti. Danıştay Savcısı Sedat Larlar'ın kararında şu görüşlere yer verildi:

Karadeniz Sahil Yolu yeni güzergâh yaratmamıştır.
Kaza riski çok yüksektir;
Karadeniz sahil yolu 3. kez inşa edilmesine rağmen güzergâh kamu yararına göre yeniden değiştirilmemiştir.
Sosyal eşitsizlik körüklenmiş ve doğa tahrip edilmiştir,
Ayrıca Fındıklı'da kendi doğasıyla bütünleşebilecek kıyı ve turizmin zarar göreceği, planların şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararı açısından uygun bulunmadığı sonucuna varıldığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle dava konusu işlemin iptali gerektiği düşünülmektedir.

İptal kararma itiraz edilmesi halinde son karan Danıştay Yüksek Kurulu verecek.
HaberTürk/Şükran Özçakmak


Geri Dön